Problematica vulnerabilității carstului din Caraș-Severin, într-un proiect derulat de Asociația Speologică Exploratorii

proiect carst

RuralKarst este primul proiect care abordează unitar, la nivel național, problematica vulnerabilității carstului și a comunităților locale din cele 27 de județe ale țării. Proiectul este derulat de Asociația Speologică Exploratorii cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a implica 6040 de cetățeni din 27 de județe și 135 de Unități Administrativ-Teritoriale din mediul rural insuficient deservit pentru a gestiona durabil mediul carstic, peșterile și apa subterană.

Mediul rural insuficient deservit precum și, indirect, mediul urban sunt dependente de domeniul carstic prin resursele specifice (acvifere carstice), esențiale pentru existența și dezvoltarea comunităților locale. În România, 6.594 de kmp reprezentând 2,8% din teritoriu, sunt roci carstificabile: calcare, dolomite, marmure, gresii și conglomerate cu liant calcaros, sare, gipsuri și anhidrite. Aceleași roci carstificabile se dezvoltă în subsolul României la diferite adâncimi, pe o suprafață de 134.119,841 km2, reprezentând 56,26% din teritoriu.

Zona carstică cea mai extinsă este în județul Caraș-Severin, cu o suprafață de 851,39 kmp, iar județul cu cea mai mică suprafață carstică este Iași, cu 0,30 kmp. Zonele carstice, acviferele carstice și peșterile sunt prezente în 414 (15,4%) de Unități Administrativ – Teritoriale rurale și 73 (27,8%) de Unități Administrativ-Teritoriale urbane, situate în 27 (64%) de județe din România: Caraș-Severin, Bihor, Hunedoara, Alba, Argeș, Gorj, Harghita, Arad, Cluj, Sălaj, Vâlcea, Constanța, Maramureș, Mehedinți, Timiș, Brașov, Bistrița-Năsăud, Dâmbovița, Tulcea, Buzău, Mureș, Prahova, Suceava, Vrancea, Neamț, Covasna și Iași. Dintre acestea, comunele cu cele mai mari suprafețe carstice (135) sunt beneficiare ale proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nine + fifteen =