Popoarele din politica românească

victor nafiru 2

De câteva luni, politicienii se bulucesc în teritoriu. Îşi mută curul de pe scaunele din Bucureşti, pentru a se întâlni cu activiştii din ţară. Unii fac băi de mulţimi şi sunt întâmpinaţi cu pâine şi sare, alţii sunt huiduiţi şi băgaţi şi scoşi prin uşa din dos. Sunt şi dintre aceia care trec aproape neobservaţi, ca nişte necunoscuţi ce sunt. În concluzie, se apropie alegerile europarlamentare. Chiar dacă startul în campania electorală nu s-a dat, politicienii şi partidele fac asta de cel puţin două luni. Nu i-a interesat că întârzierea bugetului de stat pe acest an a blocat activitatea primăriilor şi consiliilor judeţene şi nici faptul că plata alocaţiilor majorate pentru copii se amână cu o lună. Lor să le meargă bine.

Până acum la Reşiţa au venit trei preşedinţi de partid. Primul, Liviu Dragnea care a pus tunurile pe foştii săi colegi, Victor Ponta, Mihai Tudose & comp., astăzi în Pro România. Că ar fi securişti, masoni, reprezentanţi ai statului paralel. Vechea placă, care riscă să se uzeze dacă nu vor veni şi dovezile. Poporul PSD, foarte numeros, a aplaudat, şi-a făcut poze cu liderul maxim, l-a asigurat că nu va precupeţi niciun efort în măreaţa operă a guvernării social-democrate ş.a.m.d.

Ieri, la Reşiţa a venit Victor Ponta. Spre deosebire de Dragnea, alură de sportiv, sprinten, fâşneţ, pus pe şotii. Ce mai, noua generaţie. Discursul, însă, oarecum acelaşi: cel mai slab guvern din istoria PSD, lui Dragnea îi este gândul doar la cum să scape de puşcărie, Teodorovici ar fi  băiat bun, dacă nu ar executa orbeşte ce i se transmite de la partid, iar Viorica Dăncilă e Viorica Dăncilă şi cam atât. Poporul Pro a gustat din plin glumele, a făcut poze cu liderul cel mare, s-a distrat copios, a aplaudat etc.

E de aşteptat, cel puţin aşa ar trebui, ca la Reşiţa să apară Ludovic Orban, dar nu singur, ci cu cea mai nouă şi mare speranţă a politicii liberale, Rareş Bogdan. Ultima dată când a fost la Reşiţa, tot într-o campanie (doar că aceea era pentru uz intern şi viza şefia partidului), Şică Mandolină nu prea era agreat de liderii importanţi, de atunci şi de acum ai PNL Caraş-Severin, care îl preferau la conducere pe Cristian Buşoi. Proastă alegere atunci, bună reorientare după aceea! Poporul liberal merită să se întâlnească cu Orban şi Bogdan, să facă poze cu ei, chiar dacă pentru o oră sau două emisiunea „Jocuri de Putere“ de la Realitatea TV se va „transmite“ din capitala Banatului Montan.

A, era să uit. Între vizita lui Dragnea şi cea a lui Ponta, la Reşiţa a fost prezent, într-o dimineaţă răcoroasă de martie, Dacian Cioloş, preşedintele Plus. Îmbrăcat simplu, ca de ieşit la iarbă verde, fără tobe şi alai după el, dar cu un discurs de campanie din care am înţeles că ăştia de până acum nu au făcut nimic pentru ţară, că au fost nişte nepricepuţi, dar că lucrurile se vor schimba radical când vor ajunge Plus şi USR la guvernare. Poporul Plus nu a aplaudat şi nici măcar nu i-a adresat cuvinte de încurajare căci, spre deosebire de celelalte partide, Plus încă nu are propriul său popor. Cu siguranţă, va avea, dacă se va adeveri profeţia lui Cioloş, cea cu Plus şi USR la guvernare.