Politicieni de sfârşit de săptămână

Politicieni de sfârşit de săptămână

La sfârşitul săptămânii, în Caraş-Severin s-au desfăşurat două evenimente tradiţionale: Festivalul răchiei şi Tărgul de toamnă de la Răcăşdia. Şi unul, şi altul adună mulţi oameni, deşi agricultura cărăşeană nu prea mai are ce să arate în ultimii ani. Politicienii îşi trag şi ei partea leului, fiind prezenţi moţ de fiecare dată la întâlnirea cu lumea satului. Nu neaparat că s-ar pricepe la ceva, ci pentru că dă bine la imagine. Constatarea pe care o fac de ani şi ani e că, cele două evenimente sunt tratate în funcţie de cine se află la guvernare ori la primărie.

De trei ani, Festivalul răchiei, care până acum se organiza doar la Herculane, a fost mai tot timpul apanajul oamenilor lui Frunzăverde, unde străluceau Ionesie Ghiorghioni şi Tică Bâtea, membri în juriul care desemna cel mai harnic şi priceput căzănar şi cea mai bună răchie. Nici crac de pesedişti. Era sărbătoarea pediştilor şi nicidecum a răchiei din Banat. Cu atât mai puţin a social-democraţilor.

Vineri, ce alegere nefericită pentru desfăşurarea unui festival ca acesta, la Bozovici au fost prezenţi doar pesediştii, care n-au scăpat prilejul să se pozeze între ei, lângă tarabele cu bucate, strângând mâinile celor veniţi să-i asculte pe Ramona şi Petrică Viţa ori povestindu-le oamenilor cât de rău va fi pentru ei dacă trece moţiunea şi pică guvernul. Nici urmă de liberali. Şi nici nu avea cum, la Caransebeş Marcel Vela pregătea discursul pentru balul pensionarilor liberali, cum altfel, şi întâlnirea cu femeile, tot liberale, de la Herculane. Ce să caute ei la Bozovici, în fieful pesediştilor? Nici măcar primăriţa Drăgilă, de la Lăpuşnicu Mare nu s-a sinchisit să meargă la festival, chit că acolo ar fi trebuit să se simtă ca la ea acasă, în Ţara Almăjului. Să avem pardon, cum să se fi coborât domnişoara primar la nivelul pesediştilor?

Duminică, un alt exemplu nefericit pentru acest judeţ trist condus de politicieni veseli. La Târgul de toamnă de la Răcăşdia au fost prezenţi doar Vela şi oamenii lui. De pesedişti, nici vorbă. E adevărat, Răcăşdia e condusă de un liberal dar, după o logică simplă, tocmai acolo unde nu ai suficienţi susţinători ar trebui să fii prezent. O logică ce nu prinde la politicienii locali. Şi, atunci, să ne mai mirăm că judeţul ăsta e vai de mama lui?

Şi pentru că tot vorbim de târguri de sezon, la sfârşitul săptămânii, şi la Oraviţa s-a desfăşurat unul de acest gen. În tăcere, fără vâlvă, fără politicieni, ca să nu zic într-un anonimat total, de parcă Primăria Oraviţa nu ar avea responsabil cu comunicarea. Are, dar poate că l-a luat şi pe el valul ăsta de frig şi a băgat capul între umeri.  

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •