Periuţa şi pasta de dinţi, de Ziua Mondială a Sănătăţii Orale

ZIUA MONDIALĂ IGIENĂ ORALĂ

Astăzi, 20 martie, este Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, evinement sărbătorit prima dată în 1994, care a coincis cu Anul Internaţional al Sănătăţii Orale. Sărbătoarea are loc la iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI).

Acţiunile desfăşurate în această zi au drept scop creşterea, la nivel global, a gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă. Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin a marcat această zi importantă prin organizarea unei conferinţe de presă la care au participat asistent principal Igienă, Speranţa Ponoran, medicul stomatolog Mariana Goia, şi directorul DSP, Dănilă Miloş. Motto-ul din acest an este: „Spune Aaaa! Acţionează acum pentru sănătatea ta orală!“.

Potrivit specialiştilor, în România 45% dintre adulţi îşi periază dinţii de două ori pe zi, 10% se spală pe dinţi doar o dată pe săptămână, sau chiar deloc, în timp ce doi la sută din populaţia ţării nu face niciodată acest lucru. În opinia celor prezenţi la conferinţa de presă, cu siguranţă că procentul celor care nu au ţinut în viaţa lor o periuţă în mână este cu mult mai mare.

Situaţia este mai bună la copii şi adolescenţi: 55% se spală de două-trei ori pe zi, 53% folosesc o pastă de dinţi cu fluor, iar 27% merg la control la stomatolog. Din păcate, copiii şi adolescenţii stau prost la capitolul „carii“, în medie de trei la fiecare dintre aceştia.

Între factorii de risc pentru apariţia afecţiunilor cavităţii bucale, aşa cum le-a expus Speranţa Ponoran, sunt: igiena orală deficitară, dieta bogată în zahăr şi grăsimi, săracă în fibre, vitamine şi grăsimi, fumatul şi consumul exagerat de alcool.

Dănilă Miloş a vorbit despre campaniile în şcoli promovate de instituţia pe care o conduce, iar concluzia a tras-o Mariana Goia: „Atâta timp cât nu se va face educaţie corespunzătoare începând din familie şi continuând cu şcoala, care trebuie să aibă un rol determinant, nu vom avea rezultatele pe care ni le dorim“.