Pârâul Doman din Reşiţa nu este poluat cu substanţe toxice pentru mediu

paraul Doman

În seara zilei de 17 februarie, Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) s-a autosesizat în legătură cu o posibilă poluare a pârâului Doman din Reșița. În consecinţă, au fost mobilizate autorităţile responsabile – Garda de Mediu Caraș-Severin, Aquacaraș și Primăria Municipiului Reșița, pentru investigaţii.

O echipă formată din specialişti de la ABA Banat, Garda de Mediu și Aquacaraș a reușit să identifice sursa deversării apei prin gura de canalizare de lângă magazinul Lidl, din Centrul Civic al orașului: o avarie la canalizarea menajeră care a condus la scurgerea apelor menajere la canalizarea pluvială.

După cum se ştie, în oraşul Reșița toate apele pluviale și menajere de pe raza municipiului sunt colectate, canalizate, epurate și evacuate în râul Bârzava, prin două guri de canalizare, fiind interzise alte evacuări directe.

Analizele de laborator efectuate de ABA Banat în toată perioada de investigație a evenimentului, la apa din această conductă de evacuare, la apa din pârâul Doman şi în amonte de deversare, au arătat că este vorba de apă menajeră neepurată, care are un conținut mare de substanțe organice, detergenți, amoniu și un conținut nesemnificativ de metale grele, nuanța roșiatică putând fi dată de un colorant sau altă materie organică ce poate reda această nuanță. În acest sens, ABA Banat ne asigură că nu este confirmată poluarea cu metale sau alte substanțe toxice pentru mediu, pe pârâul Doman. (Foto: Facebook)