Ovidiu Chimigeriu: „Caransebeşul a fost printre primele localităţi care au dus gunoiul la Lupac”

ovidiu chimigeriu

Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, s-a deplasat recent, împreună cu primari de oraşe şi comune din judeţ, cu consilieri judeţeni şi reprezentanți ai firmelor care colectează gunoiul din comunele și orașele din Caraș-Severin, la Deponeul Ecologic de la Lupac, unde au urmărit şi le-au fost explicate pe îndelete toate etapele de procesare a deşeurilor menajere aduse aici. Cei prezenţi au discutat despre problemele cu care se confruntă deponeul şi găsirea unor soluţii, după care au participat la o şedinţă găzduită de Palatul administrativ din Reşiţa, pe aceleaşi teme, la ambele acţiuni luând parte şi directorul SC Transal Urbis Caranebeş, Ovidiu Chimigeriu.

În ceea ce priveşte Caransebeşul, acesta ne-a declarat că operatorul de salubritate Transal Urbis facturează aproximativ 3.000 de persoane fizice, respectiv cetăţeni de la case şi asociaţii de proprietari, şi aproape 1.000 de persoane juridice – societăţi comerciale şi instituţii publice.

Ovidiu Chimigeriu a mai spus că firma pe care o conduce colectează din Caransebeş, lunar, în medie 500 de tone de deşeuri.

„Noi am fost printre cei dintâi, dacă nu chiar primii care au dus gunoiul la Deponeul Ecologic de la Lupac, încă din luna septembrie. În paralel, mai transportăm deşeuri şi la groapa de la Drobeta Turnu Severin, cu care mai avem contract în derulare, însă acesta se va încheia în decembrie, după care vom duce totul doar la Lupac. Financiar, e bine, pentru că, dacă la deponeul din judeţul vecin depozitarea unei tone de gunoi ne costă 210 lei, în cazul Lupacului plătim în prezent doar 94,5 lei pe tonă, sumă în care, ca şi în cazul celălalt, e inclusă şi Taxa pentru economie circulară, în valoare de 80 de lei. Dar acest tarif perceput de Deponeul Ecologic de la Lupac este doar unul de probă, valabil până în luna decembrie, pentru ca administratorul, SC «Girexim Universal» din Piteşti, să vadă cum stau lucrurile, după care probabil că se va modifica”, a spus Ovidiu Chimigeriu.

În momentul de faţă, la Caransebeş, tariful pentru gunoi menajer este de 10,50 lei/persoană/lună, directorul Transal Urbis amintind că, deşi a solicitat o majorare la 15 lei a tarifului în luna ianuarie a anului trecut, propunerea sa nu a intrat pe ordinea de zi a niciunei şedinţe de Consiliu local.

„O cale de a plăti mai puţin ar fi aceea ca locuitorii municipiului să colecteze deşeurile pe fracţii, respectiv plastic, aluminiu, sticlă, hârtie şi carton, fiindcă acestea sunt reciclabile şi au alt statut, se colectează separat şi se scad din cantitatea de gunoi pe care o depozităm noi. Pentru anul 2021, România are ţintă ca 50 la sută din deşeuri să fie reciclabile. În prezent, la Caransebeş reciclăm cam între 15 şi 20 la sută, dar e bine faţă de situaţia din urmă cu patru ani, când am preluat eu societatea, şi procentul era de doar 2,5”, a mai spus Chimigeriu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven + 15 =