Orice asemănare, nu există!

Mario Balint

Indiferent cînd și cum se va încheia actualul război ruso-ukrainean, trebuie oferite garanții pentru a se asigura că Rusia nu se va dezlănțui din nou, a declarat subsecretarul de stat american pentru afaceri politice Victoria Nuland, citat de BBC. În timpul unei discuții online la Carnegie Endowment din Washington, Nuland a declarat că SUA nu vor recunoaște niciodată Crimeea ca fiind rusă, iar Ukraina este proprietara întregului său teritoriu în cadrul granițelor recunoscute internațional. Asta chiar dacă istoria o contrazice!

Federația Rusă poartă un război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ukrainei. Aceasta este formula standard care trebuie rostită în orice menţiune legată de conflictul din spaţiul vecin. Este o formulă manipulatorie, plină de ipocrizie şi dublă măsură, pe care, dacă o asculţi atent, o demontezi rapid. Iar Nuland nu este străină de propagarea acestei ipocrizii, din chiar momentul implicării sale în Maidanul din 2014 şi provocarea, de atunci, repetată, a Federaţiei Ruse!

Pe 2 mai se împlinesc nouă ani de la momentul tragic de la Odessa. În 2014, un grup de naţionalişti ukraineni, parte dintre ei membri ai Sectorului de Dreapta, parte din alte grupări, au atacat un grup de protestatari împotriva Maidanului şi a noii politici naţionaliste a Kievului. După o scurtă luptă de stradă, timp în care autorităţile statului nu au intervenit, 68 dintre protestatari, bărbaţi, adolescenţi şi maturi, au fost închişi în Casa de Cultură a Sindicatelor. Apoi, li s-a dat foc! 48 de oameni au fost arşi de vii. Alţii au fost împuşcaţi în timp ce încercau să scape. Alţii au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon, sau au murit după ce s-au aruncat pe geamuri, de la etajele superioare ale Casei Sindicatelor, incendiată de naţionaliştii adepţi ai lui Bandera.

Acest act barbar, de un cinism flagrant și maximă brutalitate, a trimis o undă de șoc în întreaga lume. Cu toate acestea, Occidentul „civilizat” a tăcut într-o manieră necivilizată! Făptuitorii se plimbă în voie. Mai mult, forțele de ordine din Ukraina i-au persecutat tot pe opozanţii Maidanului, care au reușit să supraviețuiască luptelor de stradă din 2 mai 2014. Între timp, Pravîi Sektor s-a transformat în partid politic şi se află la guvernare alături de partidul preşedintelui Zelenski.

Tot mai mulţi observatori internaţionali constată cu uimire că cinismul a atins cote de neimaginat în societatea Occidentală. Practic, astăzi discutăm despre afaceri cu război! De altfel, austriacul Gunther Fehlinger, membru în Austrian Atlantic Council – Austrian Committee for NATO, vorbea zilele trecute, cu subiect şi predicat, despre împărţirea Rusiei. Evident, după ce va fi învinsă în urma unui conflict… Treptele propuse sînt foarte clare: după ce va fi declarată drept stat terorist, Rusia să fie suspendată din ONU, relațiile diplomatice cu Rusia încheiate și, în schimb, să fie recunoscute 36 de state independente născute din Federația Rusă pe baza principiului autodeterminării popoarelor, stabilit în Acordul de la Munchen, din 1938, înțelegerea care a permis Germaniei Naziste să anexeze Regiunea Sudetă care aparținea Cehoslovaciei. Regiunea Sudetă era situată în zona de graniță a Cehoslovaciei și era locuită în principal de etnici germani. Acordul a fost semnat, atunci, de Germania Nazistă, de Franța, Marea Britanie și Italia. Astăzi, organizații internaționale precum OSCE, Consiliul Europei, UE vor lua parte la o misiune sub egida ONU pentru consolidarea formării statelor respective în Rusia. Istoric vorbind, așa cum argumentează autorul său, aşa ceva s-a mai petrecut în istorie, adică împărțirea teritoriului unui fost imperiu, învins pe cîmpul de luptă, în mai multe bucăți pe care le-au tranzacționat între ei învingătorii momentului! Adică, semn de afaceri profitabile şi prosperitate, în era dedolarizării.

Un articol senzaţional publicat în SUA de jurnalistul american Robert Parry, laureat al Premiului Pulitzer, despre Victoria Nuland, adjunctul secretarului de stat american, a fost evitat de presa din România, probabil din dorinţa de a nu o supăra pe cea care a băgat spaima în politicienii români!

Articolul are titlul „O afacere de familie din perpetuarea războiului” şi a apărut pe celebrul site al lui Robert Parry, „Consortiumnews.com”. Autorul îi atacă direct atît pe Victoria Nuland, pentru politica sa din Europa şi Eurasia, cît şi pe soţul său, istoricul Robert Kagan: „Victoria Nuland şi Robert Kagan au în derulare o afacere de familie. De la Departamentul de Stat, ea generează razboaie şi, din paginile de opinie, el cere Congresului să cumpere mai multe arme. Este suficient ca acest duet în familie neobişnuit să facă un pas sau doi că industria militară a şi primit fonduri suplimentare”.

În 2014, Victoria Nuland s-a aflat de nenumărate ori la Kiev, unde a reuşit să impună un statut special al regiunii Donbas. Într-o seară în care a sosit la Kiev, potrivit Agerpres, Nuland a declarat: „Aş vrea să spun că mîine Rada Supremă va avea încă o zi istorică, la fel ca multe altele în ultimele opt luni, pentru că se lucrează la o nouă legislație menită să schimbe țara!” Orice asemănarea cu realitatea românească este pur întîmplătoare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 2 =