O nouă reuniune zonală a proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”

CIPN in Deva 4

Ieri, la Deva a avut loc o nouă reuniune zonală a proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”. Este vorba despre sesiunea de informare „Gunoiul de grajd – bunăstare pentru fermieri! Măsuri locale pentru dezvoltarea agriculturii și protecția apelor” pentru județele Hunedoara şi Caraş-Severin.

Autorităţile locale au deschis evenimentul organizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin Unitatea de Management a Proiectului Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți (UMP CIPN). Reprezentanții UAT-urilor din cele două judeţe au primit informații concrete despre realizarea platformelor comunale pentru colectarea şi depozitarea gunoiului de grajd, alături de prevederile privind gestionarea responsabilă şi eficientă a acestuia pentru a deveni îngrăşământ organic de cea mai bună calitate.

De asemenea, au fost comunicate oportunităţile despre investițiile viitoare pentru UAT-uri și pentru modernizarea fermelor. În plus, au fost prezentate Programul de Acțiune și Codul de bune practici agricole, alături de avantajele respectării normelor de condiționalitate.

Întâlnirea a continuat cu discuţii privind măsurile necesare protecţiei apelor în contextul provocărilor legate de schimbările climatice şi de poluarea cu nitrați, detalii fiind oferite de către reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Mureș.În continuare, au fost prezentate şi noutățile apărute cu privire la normele de condiționalitate pentru perioada 2023-2027 susținute de reprezentantul APIA Hunedoara.

Au fost reluate aspectele legate de modalităţile pentru o comunicare eficientă privind măsurile necesare protecţiei apelor. Între acestea, Help-desk-ul, transferul de informații printr-un sistem de tip rețea și fermierii model ca factori de diseminare a informațiilor, alături de campania de informare publică şi celelalte evenimente ale proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × five =