Muncă şi distracţie în Tabăra de speologie de la Constantin Daicoviciu

pestera 3

Zilele trecute s-a încheiat cea de a cincea ediţie a Taberei de speologie în zona Constantin Daicoviciu, Peştere, Maciova, iniţiată de Florin Petru Horak, de la Clubul Speologic Prusik Timişoara, în colaborare cu Ocolul Silvic Caransebeş, reprezentat de Cornel Florescu, Primăria comunei Constantin Daicoviciu, primar Daniel Boambeş, şi Mihai Spetco, pădurarul de la Cantonul de la Maciova. Acţiunea, care a durat zece zile, a avut ca scop continuarea cartografierii cavităţilor rămase nefinalizate anul trecut, dar şi descoperirea altor galerii noi.

În perioada taberei s-au făcut ridicări topografice în Avenul Zânelor, avenul de lângă Ponorul cu Ţug şi peştera din Ponorul cu Ţug. În Avenul Zânelor s-au topografiat 300 de metri de galerie, iar în avenul de lângă Ponorul cu Ţug şi în Ponorul cu Ţug 600 de metri de galerie.

„În această perioadă, au trecut prin tabără peste 40 de persoane care ni s-au alăturat în activităţi, sau doar au venit în vizită, a spus Tiberiu Trif, membru al Clubului Speologic Prusik Timişoara. Atmosfera în tabără a fost mai mult decât frumoasă şi destinsă… În fiecare seară am gătit la ceaun, pe focul de tabără, iar când ne întorceam din peşteră înfulecam două sau chiar trei farfurii, dovadă că mâncarea făcută la ceaun e mult mai bună, şi tot la foc povesteam cum a fost la ridicările topografice, celelalte echipe povestind şi ele ce au făcut, după care Radu Puşcaş introducea în calculator datele din tabelele făcute în peşteră folosind aparatul de măsurat. Era un motiv de bucurie pentru toţi să vedem cum continuă cavităţile subterane. După introducerea datelor în calculator ne întorceam la foc şi continuam poveştile până când noaptea ne îmbia la somn. În încheiere, cu toţii dorim să mulţumim tuturor celor care au făcut ca tabăra să fie aşa faină, fiind cea mai reuşită din cele cinci de până acum, şi mulţumim în aceeaşi măsură şi celor care au vrut să vină şi nu au reuşit, pentru că au fost măcar cu gândul lângă noi”, a mai spus Tiberiu Trif.