Morcovii lui Dăncilă şi lambada lui Orban

Morcovii lui Dăncilă şi lambada lui Orban

A mai rămas o zi până la momentul cel mai aşteptat al guvernării Dăncilă şi al mandatului PSD. O singură zi până la ora adevărului: pică sau nu guvernul? Unii spun că da, alţii, în schimb, susţin contrariul. Şi unii, şi alţii sunt optimişti. De câteva zile fiecare partid afişează un aer triumfalist, chit că mulţi parlamentari din tabăra pesedistă stau cu morcovul la cur. Şi e de înţeles. Nu e deloc uşor ca, după trei ani de boerie să te întorci în iobăgie. Să devii ţinta miştourilor liberale, ale lui Ponta ori ale USR-ului.

Tocmai din acest motiv, Viorica Dăncilă, eminenţa cenuşie a unui partid care s-a dovedit incapabil să scape de urmaşii lui Dragnea, joacă tare pe ultima sută de metri, promiţând o rectificare bugetară, chiar a doua zi, vineri. Speră să-i întoarcă din drum pe pesediştii rătăciţi, amăgiţi să susţină moţiunea. Lor şi celorlalţi soldăţei ascultători din Parlament, Dăncilă le promite bani (e şi normal, că nu dă din buzunarul ei sau al PSD-ului) pentru dezvoltarea comunităţilor pe care le reprezintă. Un şantaj ieftin care dacă va prinde, îi va salva scaunul, pentru o vreme, şi îi va prelungi agonia. În decembrie 1989 Ceauşescu promitea creşterea alocaţiilor copiilor, acum, Dăncilă promite bani pentru drumuri, şcoli, dispensare. E o dovadă şi asta că în România ultimilor 30 de ani nu s-a schimbat nimic.

De partea cealaltă, Opoziţia, în frunte cu Klaus Iohannis, preşedintele imparţial al tuturor românilor, cum altfel? va fi responsabilă cu deschiderea sticlelor cu şampanie, dar nu înainte ca Raluca Turcan să intre în „direct“ la televizor să aducă vestea cea mare, precum Dinescu în 1989 în studioul televiziunii române: „Fraţilor, am învins“. Şi după care să-şi intre în rol Şică Mandolină şi taraful său de gurişti şi liber-cugetători, prilej numai bun pentru liderul liberal să se rupă rupă în figuri, pe acordurile nemuritoarei Lambada.

Cale de mijloc nu există mâine după citirea şi votarea moţiunii: ori se duce dracu şandramaua, ori vin alţii la guvernare. Mint, mai este una. Aceea a parastasului politic, cu analize făcute la nervi, cu scandaluri şi jigniri, cu CEx-uri şi BPN-uri, cu demisii şi demiteri, cu lupta pentru ciolan. Amin!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •