Mentorul și banii

Victor Nafiru

La conferința de presă susținută la sfârșitul săptămânii trecute, Marcel Vela a enumerat criteriile în baza cărora vor fi stabiliți candidații pentru fotoliile de primar, la alegerile din primăvara lui 2020. Vor avea prioritate primarii în funcție, viceprimarii care fac tandem cu primarii de la alte partide, precum și candidații care au pierdut la mustață alegerile din 2016. O a patra categorie, ceva mai complicată la prima vedere, este cea a candidaților desemnați în urma unor evaluări cu rezultatele la europarlamentare și prezidențiale, coroborate cu unele sondaje de opinie.

Conform acestor criterii, primarii de orașe, Ioan Popa, Felix Borcean, Gheorghe Românu și Cristian Miclău ar avea șansele cele mai mari de a candida pentru un al doilea mandat. Popa și Borcean cu atât mai mult, cu cât rezultatele obținute de liberali la europarlamentare și prezidențiale au fost dintre cele mai bune. Teoretic. Practic însă, Felix Borcean are șanse minime de a candida pe lista PNL. Scandalul dintre el și restul echipei liberale locale nu va ține seama de aceste criterii. Nici măcar de sondaje, în cazul în care acestea vor fi făcute „pe bune“.

Dacă Felix e ca și ieșit din cursă, în oricare dintre cele patru variante, pe turnanta liberală apare o aspirantă fresh, Andra Pleșa. O premieră absolută pentru liberalii din Caransebeș căci, în ultimii 30 de ani nu a mai existat un candidat-femeie la fotoliu de primar. Deocamdată, domnișoara politician nu are o greutate în politică, fie ea și la nivel local. Mai degrabă, numele de familie e cel care îi conferă greutate. O familie respectabilă în urbea de pe Timiș, cu afaceri diverse și mulți bani. Numele, banii și mentorul său spiritual, Marcel Vela,  sunt atuurile Andrei Pleșa. În politică e novice, chiar dacă în diferite conjucturi a ajuns să-i cunoască personal, cum se spune pe la noi, pe liderii de la București, pe unii miniștri sau aspiranți la diverse funcții, ceea ce nu e puțin lucru la anii ei. Lipsa experienței nu o deranjează și nici nu o împiedică să viseze frumos.

Ca în proverbul cu omul gospodar care își face iarna car și vara sanie, și  sfătuită corespunzător, Andra Pleșea își pregătește din timp terenul. Zilele trecute, a oferit ajutoare persoanelor sărace de la complexul social ce funcționează pe lângă Episcopia Caransebeșului, iar aseară a dat lovitura cu un concert de zile mari, aducând la Caransebeș Gașca Zurli. Pentru cei ce nu știu, Gașca Zurli nu se pornește din București pe bani puțini, însă banii sunt cea mai mică problemă a Andrei Pleșa. Și ăsta e doar începutul. Bune oportunități pentru candidatul liberal de a puncta la imagine ar mai fi destule până la alegerile din mai: Sfântul Valentin, Dragobetele, 1 și 8 martie, sărbătorile pascale. Acțiuni ce-i vor aduce like-uri, mulțumiri și share-uiri pe Facebook și care vor conta cât toate sondajele la un loc. Cu bani și cu o presă, care a început deja să-i cânte în surdină, viitorul sună bine!

Și, totuși, vor digera gugulanii un candidat-femeie la alegerile pentru primărie și, mai ales, va avea vreo șansă Andra Pleșa să ajungă primar? Păi, răspunsurile le-ar  putea  da cei din PSD și asta depinde de omul pe care îl vor desemna să-i reprezinte. Cât de cunoscut este și câtă credibilitate ar avea.

În privința celorlalți candidați, mă abțin: n-au nici bani, și nici un partid puternic alături dar, mai ales, nu au în spate un mentor de talia lui Marcel Vela. Oricât bine au făcut până acum, la unul, la altul, nu e ca și când aduci Gașca Zurli la Caransebeș. Poate nu-i drept, dar ce să-i faci, vorba cântării lui Nicu Novac: „Lumia-i asta-i rău făcută“.