Marţi, la Casa Albă

Mario Balint

Preşedintele Donald J. Trump îl va primi astăzi la Casa Albă pe preşedintele României, Klaus Iohannis. Potrivit Ambasadei SUA la București, cei doi lideri vor discuta cele mai bune modalităţi de a răspunde provocărilor comune de securitate, dar şi perspectivele cooperării în domeniile comerţului şi energiei. Vizita are loc la împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului în România şi la 15 ani de apartenenţă la Alianţa Nord-Atlantică. „Preşedintele Trump aşteaptă cu interes să celebreze aceste aniversări importante alături de preşedintele Iohannis“, scrie ambasada SUA pe propria pagină de Facebook.

Reiese din comunicat, precum şi din abordarea publică generală, că România ar fi un partener internaţional extrem de important pentru SUA! Adică, dincolo de parteneriatele militare, companiile americane au o mulțime de filiale mioritice, cetățenii români circulă fără probleme la Detroit ori de cîte ori doresc să achiziționeze o mașină americană clasică direct din fabrică și așa mai departe…

Nici pe departe! După ce a lansat pe piață anunțul cu achiziționarea Groenlandei, de parcă votka e la fel de importantă pentru danezi precum în perioada Alaskăi, Trump îl primește pe KWI doar în contextul escaladării tensiunilor economice cu Uniunea Europeană și China. La rîndul său, fidel mitului că cine merge la Washingtron va fi noul președinte al României, KWI dă fuga la poză precum crdincioșii la Fatima!

România este cam unica ţară importantă din Uniunea Europeană ai cărei cetăţeni au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul SUA, dar acestea par mai importante la Bruxelles decît la Bucureşti.

Lucrurile concrete contează cel mai mult. Doar nu ne ducem doar ca să facem poze, ci să stabilim noi detalii privind parteneriatul strategic. Dar asta nu ţine doar de americani, care au propriile lor probleme, ci şi de diplomaţia română şi de cei care ne reprezintă.

Sigur, gazul din Marea Neagră ține de parteneriatul strategic! Ăsta pare a fi prețul vizitei lui KWI la Casa Albă! Evident, în preț e inclus și un nou mandat de președinte, desigur! Istoria a demonstrat că nu contează cît de prostănac ești… important e să servești cu abnegație și dăruire! Reamintesc că reprezentanții Guvernului PSD și cei ai ExxonMobil-OMV Petrom au încercat în ultima perioadă să ajungă la un consens care să permită demararea exploatării zăcămintelor din Marea Neagră, după ce la sfîrșitul anului trecut au intrat în vigoare Legea offshore și Ordonanța 114 prin care Guvernul a operat modificări financiare și fiscale semnificative în ceea ce privește piața de petrol și gaze.

ExxonMobil a anunțat că vrea să se retragă din proiectul Neptun Deep, de exploatare a gazelor din Marea Neagră, cel mai important proiect energetic al României în acest moment.

Exxon Mobil a trimis o scrisoare în care înștiințează părțile interesate despre intenția de a ieși din proiectul Neptun Deep, fie prin vînzarea integrală a companiei care are drepturile de extracție, fie prin vînzarea cotei sale de 50% din drepturile din perimetrul din Marea Neagră.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adîncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze (România consumă 11 miliarde pe an), însă companiile au amînat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie.

Printre solicitările americanilor de la ExxonMobil s-a numărat chiar exceptarea de la prevederile financiar-fiscale din Legea Offshore și din OUG 114/2018. De asemenea, compania ameriană și OMV Petrom au respins restricțiile impuse de Guvern referitoare la stabilirea prețului de comercializare a gazelor și a limitării cantității care poate fi exportată. Companiile petroliere care doresc să extragă gazele din Marea Neagră cereau un sistem predictibil şi fără cote variabile de taxare, adică acelaşi cadru legislativ ca atunci cînd au semnat contractele de concesiune: plata redevenţei (procent de 13% din preţul gazelor extrase) şi garanţia că, timp de 20-25 de ani, nu li se vor introduce taxe suplimentare. Şi nici impozitul suplimentar aplicat acum pe exploatările din ţară, de 80% aplicată pe diferenţa dintre preţului gazului pe piaţă şi 85 de lei/MWh (dacă este mai mare decît acest preţ)! Companiile se bazau chiar pe o lege în vigoare din 1999, prin care suprataxarea nu se aplica zăcămintelor offshore situate la adîncimi mai mari de 100 de metri.

Noua lege offshore vine cu o taxare mai aspră pentru companii, stabilită şi în cotă fixă, şi variabilă, şi care îi pune într-o poziţie mai riscantă, pe lîngă diminuarea veniturilor, reversul medaliei fiind încasări mai mari pentru statul român.

Concret, ei vor plăti redevenţa de 13% (calculată la preţul de la Central European Gas Hub-Austria), dar şi, pe filosofia exploatării de uscat, un impozit suplimentar, variabil, în funcţie de evoluţia preţului gazelor şi de inflaţie, dar mai complex şi cu mai multe cote. Taxele generale, adică impozitul pe profit şi pe dividende, au acelaşi regim aplicabil tuturor companiilor din România!

În zona continentală a Mării Negre se derulează două proiecte de anvergură. Primul, în zona de apă adîncă, derulat de Exxon şi OMV Petrom, unde s-au descoperit rezerve potenţiale de gaze de pînă la 84 de miliarde de metri cubi, iar al doilea, derulat de fondul de investiţii american Carlyle, prin Black Sea Oil and Gas (BSOG), în zona de apă mică, are un potenţial cuprins între 10 şi 20 de miliarde de metri cubi. În acest al doilea caz primele gaze vor ajunge la ţărm anul viitor, în timp ce, în primul caz, Exxon şi Petrom vor anunţa în acest an dacă vor lua decizia exploatării comerciale. În caz pozitiv, gazele vor ajunge la ţărm în anul 2020.

Potrivit estimărilor oficialilor de la Bucureşti, există circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze rezerve în Marea Neagră doar pe ceea ce s-a săpat, adică cele trei perimetre deţinute de Lukoil, ExxonMobil şi OMV Petrom, respectiv Black Sea Oil and Gas…

Vă amintiți manifestațiile-gigant din fața Guvernului? Scandările despre corupți, societatea civilă imaculată etc… Cînd au demarat negocierile și mitingurile au intrat în pămînt! Iar KWI a luat avionul spre Casa Albă!