Mă mir, ca prostu!

Mario Balint

Ne mirăm ca proștii de cum se fac și se desfac ițele politicii românești. Cum se fac, se destramă și se refac alianțe cu un om, doi, maxim trei… Adversari politici pînă mai ieri, astăzi stau buză în buză. Oameni care, pînă ieri, înjurau de mama focului o formațiune politică, astăzi baletează grațios în interiorul organizației.

Oamenii obișnuiți, atenți însă la viața politică românească, se întreabă: cum pot unii să lingă acolo unde au scuipat? Cum poți să te amesteci în lăturile pe care, pînă ieri, nu le dădeai nici la porci? Cum poți să te privești în oglindă, dimineața, cînd știi că ai dat foc la o țară întreagă? Cum poți să scapi de medicii specialiști și cămașa de forță?

Întrebări firești, naturale, de bun simț!

Bunul simț lipsește de prea multă vreme din politica românească. Dar, ce spun eu din politica românească? Din politică, în general! Scriam în urmă cu ceva vreme că România seamănă izbitor de mult cu Afghanistanul. Și nu glumesc! Păstrînd proporțiile, firește! Am cîteva exemple!

Afghanistanul este renumit pentru răsturnările de situație din politică, în care liderii schimbă taberele și se trădează unul pe altul la fel de repede precum pun mîna pe arme. Aceasta reprezintă un motiv serios pentru care talibanii au reușit să cucerească cea mai mare parte a țării: reacția de adversitate populară împotriva liderilor politici și militari!

Chiar dacă se dovedesc fanfaroni, afghanii apreciază liderii care au o poziție antiguvernamentală, guvernul de la Kabul fiind acuzat de legături prea puternice cu ONG-urile străine și dependent de protectorii străini!

Corupția și ineficiența administrației îndepărtează afghanul de rînd de autorități.

Un guvern slab și corupt nu este contracarat de opoziție, care, la rîndul său, este divizată și la fel de coruptă și dependentă de protectori străini.

Organizațiile internaționale vorbesc de Afghanistan ca despre o țară de infractori!

Vă sună cunoscut? Seamănă cu atmosfera de la noi din țară? Aceiași politicieni corupți, indeferent de partide, dependenți de ONG-uri străine și de alți protectori străini care nu fac decît să spolieze o țară și un popor care duc pe spate, lipită, eticheta de CORUPȚIE GENERALIZATĂ! Clientelismul şi lipsa de competenţă fac ca destul de rar să apară oameni potriviţi la locurile potrivite, fapt ce afectează grav coerenţa unor instituţii fundamentale! Prea fundamentale!