Lucrări de Nicolae Ungar și Nicolae Vlădulescu, distruse în timpul renovării Camerei de Comerț Caraș-Severin

pictura ungar

Lavinia Ungar, fiica regretatului artist Nicolae Ungar, a ținut să aducă în atenția opiniei publice faptul că o frescă de aproape 20 de metri pătrați realizată pe un perete al unei săli de la parterul Camerei de Comerț și Industrie Caraș-Severin a fost afectată de lucrările de renovare a clădirii instituției. Mai mult decât atât, o a doua lucrare, realizată de Nicolae Vlădulescu, a fost distrusă în totalitate. Lavinia Ungar, moștenitoarea de drept a artistului reșițean Nicolae Ungar, s-a sesizat și a oferit servicii gratuite pentru conservarea lucrării murale, dar răspunsul a fost unul negativ, aceasta fiind invitată să mute lucrarea în termen de zece zile, termenul-limită fiind data de 29 aprilie 2023.

Reprezentanții instituției cărășene ne-au trimis un răspuns pe această temă, pe care îl vom reda în totalitate, scrisoare semnată de Alexandru Buzzi, președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin. „Am căutat atât în arhiva Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin, cât și la departamentul financiar al instituției noastre un proces-verbal de predare-primire pentru acest desen, măcar un contract între Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin și artistul Nicolae Ungar și nu am găsit nimic. Pe de altă parte, desenul nu este semnat de nimeni, este un perete desenat de un zugrav, care nu l-a vrut alb, cum sunt restul pereților din sediul nostru.

Am primit o adresă pe e-mailul instituției din partea domnișoarei Ungar, cum că acest desen ar aparține defunctului ei tată, artistul Nicolae Ungar. În această perioadă se desfășoară lucrări de renovare a parterului instituției, drept pentru care am luat drept adevărată această presupunere (nu există nicio semnătură sau înscris care să dovedească acest lucru) și am rugat-o să întreprindă măsurile necesare în vederea ridicării de către dânsa a lucrării (pentru a nu fi deteriorată de lucrările de renovare). Mai mult, și în adresa noastră către Uniunea Artiștilor Plastici din România, noi ne-am exprimat îngrijorarea de a nu distruge această capodoperă, ba chiar le-am spus că spațiul unde este expusă la parterul instituției noastre nu este unul care să permită publicului interesat să admire această capodoperă, drept pentru care i-am solicitat să o ridice și să o expună într-un loc unde să poată fi admirată.

În altă ordine de idei, concubinul domnișoarei ne-a intentat 2 procese civile (pe care unul l-a pierdut, celălalt fiind în pronunțare) și ne-a făcut o plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin (plângere clasată între timp). Eu consider că este doar o încercare de intimidare a instituției noastre de către cei doi. Totuși, noi am dat dovadă de bunăvoință și i-am permis domnișoarei să ridice acest desen, dacă dânsa consideră că este al artistului Nicolae Ungar. Mai mult, domnișoara Lavinia Ungar nu are nicio calitate/drept de a cere socoteală Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin în legătură cu spațiile pe care aceasta le deține și cu contractele de închiriere“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 − five =