Locatarii din blocul de la Moldova Nouă unde a avut loc scurgerea de mercur, supuşi analizelor medicale

IMG 20200225 WA0005

În luna februarie a acestui an, la Moldova Nouă a avut loc un incident nefericit, în urma căruia un imobil a fost afectat de o scurgere de mercur. În urma cercetărilor efectuate de către reprezentantul DSP Caraș-Severin, sosit la fața locului, împreună cu cei ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Semenic”, s-a constatat că în uscătoria dintre etajele II și III a fost vărsată dintr-un recipient o substanță asemănătoare mercurului. Substanța a ajuns pe exteriorul blocului și pe sol. Ulterior, a fost identificat un recipient de plastic cu 0,25 ml cu mercur. Toată cantitatea de mercur rămasă a fost apoi colectată, după care a fost predată în custodia DSP Caraș-Severin, urmând ca o firmă autorizată să o preia și să o distrugă.

La acel moment, nicio persoană din acel bloc nu a acuzat stări de rău. „Ulterior, din proprie inițiativă, una dintre locatarele acestei scări de bloc a efectuat un set de analize pentru dânsa și fiul ei, pentru a determina concentrația de mercur din organisme. Analizele au fost recoltate în județul Mehedinți iar efectuarea lor a fost realizată de către o clinică din Germania“, spune Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin.

Internaţi la Timişoara
Cei doi s-au prezentat la Spitalul ”Louis Țurcanu” din Timișoara, deoarece atât femeia cât și minorul, au avut valori peste limita normală. La această oră, cele două persoane se află internate în spitalul timișorean, fiindu-le administrată medicația specifică. În urma discuţiei de astăzi, 5 martie, dintre directorul executiv al DSP Caraș-Severin, jr. Miloș Dănilă şi dr. Mihai Gafencu, de la Spitalul Louis Țurcanu despre rezultatele analizelor și semnificația medicală a acestora, s-a luat decizia de a se efectua analize şi celorlalţi locatari din imobilul afectat.

„În vederea gestionării situației respective, conducerea DSP a luat legătura și cu dr. Radu Alexandru Macovei de la Spitalul Clinic de Urgență București, domnia sa confirmând că se impun analize medicale pentru toți locatarii scării de bloc. În acest context, a fost contactată Bioclinica Timișoara, care a dovedit deschidere și va sprijini această acțiune, punând la dispoziția DSP kiturile de recoltare specifice, ridicate în cursul zilei de azi de către o mașină a DSP Caraș-Severin iar mâine, 6 martie 2020, vor fi recoltate probele“, a mai spus Botgros.

Având în vedere că analizele respective nu sunt decontate că către CJAS Caraș-Severin, autoritatea locală va susține contravaloarea acestora iar testarea cetățenilor din imobilul afectat se va realiza cu sprijinul Spitalului Orășenesc Moldova Nouă, la sediul instituției medicale.