La adio!

Începând de joi, 10 octombrie 2019, PSD este trecut. Mă feresc să spun istorie căci, la cât de mare este acest partid şi la cum se votează în această ţară, este posibil să revină la guvernare. Peste patru sau poate peste opt ani. Cine poate şti… Cert este că PSD încetează să mai existe pe scena politică, cel puţin până la alegerile generale de anul viitor. Spun asta, gândindu-mă că este greu de crezut că Opoziţia de ieri va lăsa să-i scape printre degete Puterea de mâine. Mai ales că, Iohannis are toate şansele să bifeze un nou mandat la Cotroceni.

Revenind la votul de joi, trebuie spus că PSD şi-a dat singur şuturi în cur, pentru că liderii săi au fost incapabili să reformeze partidul. Să-l facă mai flexibil şi pretabil la schimbările de atitudine, de mentalitate şi de adaptare la realitate. Să renunţe la oamenii aduşi de Liviu Dragnea de prin Vlaşca şi Teleorman ori la unii din teritoriu, aroganţi, ţâfnoşi şi neprofesionişti ce-şi imaginează că politica se face cu apariţii, cumpărate pe bani grei, la televizor, radio şi în ziare. La acei lideri din judeţe care, odată ajunşi la butoane, au început să ameninţe cu datul afară din serviciu, cu destituirea celor de dinainte şi înlocuirea cu cei din camarila pesedistă, după principiul galeriei de fotbal: „Pe ei, pe ei, pe mama lor“. Lideri de doi bani, după ce ani şi ani plimbaseră geanta altora ori fuseseră responsabili cu făcutul cafelei, purtatul tăvii şi cu antrenul la câteo sindrofie de partid. Odată ajunşi pe funcţii, s-au crezut veşnici, dovedind că nu au învăţat nimic din trecutul lui Viorel Hrebenciuc, Adrian Năstase şi Mircea Geoană: că astăzi eşti, iar mâine, nu.

La un aşa partid, un preşedinte mai penibil decât Viorica Dăncilă nici că se putea. Vă amintiţi cum a încurcat capitalele celor două republici ex-iugoslave? Ea era la Podgorica şi se credea că vizita Pristina, din Kosovo. Sau, ajunsese la Suceava şi le vorbea gazdelor cât de frumos e judeţul lor, Hunedoara. La Reşiţa a vorbit de prezumţia de vinovăţie, iar într-o emisiune televizată i-a mărturisit moderatorului că: „Vreau să mă implic în traficul de persoane“. Cât de prost poate fi cel care la fiecare apariţie publică se umple de penibil, exprimându-se de parcă ar vorbi cu pensionarii în faţa blocului? Cât de lipsit de cultură generală poate să fie un prim-ministru de la care am tot aşteptat marea cu sarea? Cu Viorica Dăncilă, pe care pesediştii au tot plimbat-o în ultimul timp mai ceva ca pe moaştele Sfintei Parascheva, punând-o să repete aceeaşi placă prăfuită, PSD a ajuns la capătul drumului, cu un an înainte de sfârşitul mandatului. Trist ruşinos, dar meritat pentru un partid care, dacă e să ne amintim, a intrat în istorie prin aceea că şi-a demis prim-ministrul, Sorin Grindeanu, tot printr-o moţiune de cenzură.

A, şi încă ceva: Cei care aţi ridicat-o în slăvi pe Luminiţa Jivan, i-aţi sorbit fiecare vorbuliţă, i-aţi postat toate declaraţiile, i-aţi dedicat ode şi aţi înălţat-o pe cele mai înalte culmi ale pupincurismului, i-aţi photoshopat fiecare poză şi v-aţi culcat cu ea în gând, vă dau un sfat:  nu o lăsaţi la greu. Nu o abandonaţi. Fiţi aproape de ea şi de acum încolo, chiar dacă nu va mai avea bani pentru contractele de publicitate, chiar dacă nu va mai putea să vă ofere posturi, funcţii ori un loc pe listele consiliilor locale ori ale consiliilor de administraţie . Dar, pentru o perioadă, staţi de-o parte. Faceţi plimbări în natură, puneţi murături în borcan, postaţi informaţii despre arăturile de toamnă, de cum cade frunza şi bate vântul pe Semenic şi nu vă mai daţi cu părerea despre politică şi performanţa în politică a doamnei Jivan.