Jocuri de putere

mario2 e1552647194829

Rareş Bogdan va fi europarlamentar PNL în viitorul mandat. Doar deschide lista acestora. Ce înseamnă asta? Păi, înseamnă, din start, că dacă e chibzuit şi nu aruncă banii pe butoni şi batiste, jurnalistul se întoarce acasă, la terminarea mandatului, cu un milion de euro. Curaţi! Nu că nu ar fi fost învăţat pe bani mulţi şi pînă acum, dar fotoliul de europarlamentar îi oferă posibilitatea să tragă sfori şi să cîştige garantat!

Asta a fost răutatea gratuită!

PNL-ul şi-a prezentat lista pentru europarlamentare. În frunte, un jurnalist de televiziune, urmat de primari din Vestul României. Pînă şi pe Blaga îl putem agăţa pe hartă în stînga sus! Aşteptam ca lansarea acestei liste să fie, de fapt, o re-lansare a liberalilor în confruntarea dură, de doi ani ce va să vină. Aş! Nici o idee, nici o sclipire, nici o încercare de opoziţie coerentă şi articulată. Lideri PNL sînt toţi parcă scoşi din laboratoarele NKVD-ului: discursuri populist-anoste în care sămînţa schimbării lipseşte. De ce ţi-ai dori să schimbi PSD-ul lui Liviu Dragnea cu PNL-ul lui Orban? A fost o lansare în care nici măcar vopseaua de pe sigla partidului nu a fost reînoită. Nu tu un polish, nimic! Zicala aplicată la maşinile de curse din anii 80 – “dacă nu merge, măcar frumoasă să fie” – nu se aplică PNL-ului de azi, care nici nu merge şi nici frumos nu mai este. Nu ştiu unde sînt liberalii din acest partid care, în ultimii ani, s-a întors la “roşii” blamaţi de jurnalistul Eminescu. Pe bună dreptate! Unde este “rezerva de cadre” a partidului, competentă şi gata să ia ţara în mîini, dacă apelează la un realizator de televiziune pe post de locomotivă electorală? Unde este Klaus Iohannis? Vă daţi seama că, dacă în campania pentru Europene nu face faţă – cu toată spoiala de preşedinte ancorat în proiectul european! – ce să mai vorbim în iarnă, la Prezidenţiale, cînd trebuie să convingă românii că măcar gîndeşte mai repede decît vorbeşte, atunci cînd nu este în vacanţă!

Realizatorul Rareş Bogdan, cap de listă! Ce pierde, ce cîştigă? În primul rînd, telespectatorul fidel pierde un realizator infatuat şi cabotin care în spatele morgii a fost principalul agent electoral al preşedintelui Iohannis. Nu ştiu dacă a fost plătit agent de influenţă al SRI, dar Hell-vig a avut mare bază în el! Strigînd şi înjurînd zilnic regimul PSD, Rareş Bogdan a promovat ideea de PNL al poporului. Greşit! Rar, foarte rar, extrem de rar, PNL-ul lui Rareş Bogdan din platoul TV era al oamenilor de afaceri, al întreprinzătorilor, al celor care fac banii în ţara asta pentru ca, într-un ciclu sinusoidal, firesc, socialiştii să vină şi să-i cheltuie pe protecţie socială. Ciclurile astea politice – dreapta, stînga, dreapta – au adus evoluţie şi prosperitate dincolo de ocean şi chiar în Europa vestică! Rareş Bogdan şi-a urmărit “ghidul carierei personale” hrănindu-şi orgoliile. PNL-ul a profitat de acestea, KWI pierde principalul, dacă nu SINGURUL agent electoral!

Deşi pare că entuziasmul e mare în PNL, rareş Bogdan nu a fost primit cu sufletul pe masă. În perioada următoare va trebui să-şi demonstreze vocație politică, nu ușor de afirmat într-un partid plin de non-liberali, rechini și impostori. Fără idei, fără purtător de steag, fără proiect politic!