Izvorul păcii

Mario Balint

Joi, în umbra scălămbăielilor electorale de la București, armata turcă a trecut frontiera Syriei declanșînd războiul împotriva milițiilor kurde acuzate de Ankara de terorism, dar folosite pe post de braț armat al Americii în lupta cu Statul Islamic. Milițiile kurde au beneficiat de bani, arme și instructori, operatori ai FOS americane fiind chiar comandanți de plutoane în cadrul YPG. Pe 9 octombrie 2019, cu o zi înaintea invaziei, Turcia a lansat o operaţiune transfrontalieră în nord-estul Syriei prin raiduri aeriene și bombardamente de artilerie.

Decizia bruscă a preşedintelui Trump de a retrage prezenţa modestă a trupelor americane în nord-estul Syriei a dat undă verde Ankarei să se războiască cu puternicele miliții populare și a stîrnit o adevărată revoltă în interiorul establishmentului militar american și chiar al votantului pro-republican din zona Americii profunde. America nu-și abandonează aliații NICIODATĂ! Nu și-a abandonat niciodată aliații, în istorie, chiar dacă nu au luptat împreună în Normandia! Acest lucru s-a întîmplat acum, kurzii, principalii aliați ai SUA în Syria, au rămas singuri în fața șuvoiului otoman!

Lansarea operaţiunii „Izvorul Păcii”/ „Peace Spring” a fost anunţată în cursul zilei de miercuri, 9 octombrie, de preşedintele Turciei, neo-osmanistul Recep Tayyip Erdoğan, care a precizat că obiectivul Ankarei este „de a preveni crearea unui coridor terorist la graniţa de sud şi instaurarea păcii în zonă”. La cîteva ore după ce Ankara a declanşat o puternică pregătire de foc cu lovituri de artilerie şi aeriene, care ar fi atins peste 180 de „poziţii teroriste”, potrivit părţii turce, miercuri seara forţele turceşti au lansat ofensiva terestră în nord-estul Syriei, în teritoriile deţinute de kurzi.

Un comunicat al Ministerului turc al Apărării, emis seara tîrziu, a confirmat că forţele terestre au trecut graniţa turco-syriană, la est de Eufrat, avînd alături aproximativ 14.000 luptători din forţele rebele syriene aliate (Armata Syriană Liberă / ASL, susţinută de Ankara), redislocaţi din nord-vestul Syriei pentru a sprijini ofensiva forţelor turce.

Între timp, expuse în urma retragerii trupelor americane din zonă, FDS (Forţele Democrate Syriene, majoritar kurde) au apelat miercuri la SUA şi aliaţii lor pentru instituirea unei „no-fly zone” (zonă de interdicţie aeriană) pentru a se proteja de atacurile aeriene turceşti. Fără succes însă… Mai multe poziţii militare ale FDS şi localităţi au fost lovite de raidurile aeriene turceşti.

Luptele se concentrează pe o fîşie de 120 de km, de-a lungul frontierei dintre Syria şi Turcia. „Lupte intense au loc pe mai multe fronturi între FDS şi turci, în principal în localităţile de graniţă Tal Abyad şi Ras al-Ain”, a indicat organizaţia nonguvernamentală.

Cei din FDS folosesc tuneluri, tranşee şi parapete pentru a se apăra.

Localităţile Tal Abyad şi Ras al-Ain, părăsite aproape în întregime, sînt cele mai afectate de lupte, a confirmat un centru de presă de pe lîngă autorităţile kurde locale.

Unele triburi arabe s-au alăturat forţelor turce şi au lansat atacuri din interiorul liniilor kurde prin activarea unor celule în adormire”, conform aceleiaşi surse.

Luptătorii kurzi susţin că au angajat forţele turceşti şi au respins o primă încercare de avans a acestora. În schimb, populaţia din zonă a început să se refugieze spre sud.

Turcia „nu-şi va opri” operaţiunea pe care o desfăşoară împotriva miliţiilor kurde susţinute de Occident, a declarat vineri preşedintele Erdogan, respingînd public „ameninţările” în acest sens.

Vineri, forțe speciale americane s-au aflat vineri sub tirul armatei turce în apropierea oraşului Kobane din nordul Syriei. Tirurile de artilerie nu au făcut răniţi printre soldaţii americani, a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvînt.

Armata turcă a atacat cu lovituri de artilerie o bază militară a coaliției internaționale de pe înălțimea strategică Al-Mishtenour de la Rojava, lîngă Kobane, în care se găseau încartiruiți, între alții, operatori FOS americani și legionari francezi. Doi legionari francezi au fost răniți. Există și un mort, dar se păstrează secretul asupra identității acestuia.

Sîmbătă, armata franceză a bombardat pozițiile armatei de ocupație turcă, lîngă kobane, ca răspuns la bombardamentul turc.

Ministerul Apărării turc a anunţat într-un comunicat că posturi din oraşul turc de frontieră Suruc, de cealaltă parte a graniţei cu Kobane, au fost atacate cu obuze de mortier de Unităţile de Apărare a Poporului (YPG, miliţie kurdă susţinută de ţările occidentale însă calificate drept „grupare teroristă” de către Ankara) situate la un kilometru la sud-vest de un punct de observaţie american. Armata turcă „a deschis focul împotriva poziţiilor pentru a se apăra. Sub nici o formă Turcia nu a deschis focul împotriva postului de observaţie american”, asigură comunicatul. „Ca măsură de precauţie am încetat focul în momentul în care am primit informaţii din SUA. Respingem ferm afirmaţia că s-a tras împotriva forţelor americane”, se mai menţionează în comunicatul citat.

Pentru cei care vorbesc despre un atac din greşeală: nu există nici o greşeală pentru că Turcia, membru al NATO, cunoaşte locaţia exactă a tuturor bazele NATO / SUA din Syria şi în Rojava!

Anul trecut, Turcia a lansat o operaţiune transfrontalieră asemănătoare, „Ramura de măslin”, în districtul Afrin  din nord-vestul Syriei, pentru a curăţa zona de „terorişti”.  Este puţin probabil ca Erdoğan să se fi aventurat într-o astfel de operaţiune fără a avea un minim de asigurări de ne-intervenţie din partea Rusiei şi SUA. Numai că, Trump și-a nuanțat poziția, cel puțin în declarații, în ultimele ore, iar Vladimir Putin a jucat magistral transformînd relația kurdă anti-Assad într-o alianță strategică! În contextul destrămării misiunii americane în nord-estul Syriei, Donald Trump anunţînd retragerea trupelor sale, inclusiv a celor neafiliate Forţelor Democrate kurde, SDF au anunţat că au ajuns la o înţelegere cu guvernul syrian pentru a primi ajutor în confruntarea cu efectivele militare turceşti, relatează The Washington Post şi Reuters. Agenţia de ştiri syriană oficială SANA a transmis că trupele syriene se îndreaptă deja către regiunea de graniţă.

Potrivit Washington Post, înţelegerea vine după trei zile de negocieri mijlocite de Rusia – Forţele Democrate ajungînd la concluzia că nu se mai pot baza pe SUA, principalul său aliat din ultimii cinci ani în lupta contra Statului Islamic, potrivit unui oficial al serviciilor de informaţii kurde, care a vorbit sub protecţia anonimatului. Astfel, pentru prima dată după 7 ani, forţele loiale guvernului preşedintelui Bashar al-Assad, susţinut de Rusia şi Iran, se întorc în regiunile controlate de kurzi!

Situaţia se deteriorează rapid în nord-estul Syriei, forţele pro-turce, inclusiv cele „extremiste” au avansat de-a lungul autostrăzii M4, unde au instalat mai multe puncte de control. Îmbrăcaţi în uniforme SDF acestea ucid civili pe autostradă, iar Forţele americane şi trupele Forţelor Democrate nu mai deţin controlul asupra liniilor de comunicaţii terestre. Zeci de mii de civili au luat calea exilului, iar Sultanul de la Ankara amenință Europa cu 3,8 milioane de refugiați.

În România, bla-bla-urile campaniei electorale prezidențiale nu bagă de seamă politica externă, iar românul se bucură tribal de schimbarea guvernului. Adevărat, România se află într-o continuă operațiune „noaptea minții” și nu se gîndește la „izvorul păcii”.