Iohannis e din nou în urma timpului. Și a realității!

Mario Balint

Spectacol naval de amploare de Ziua Marinei Române, prezentat de mii de marinari militari, zeci de nave, aeronave şi ambarcaţiuni, la Constanţa. Participă preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Apărării, Gabriel Leş. Prilej de neratat pentru KWI de a se manifesta public, în speranța obținerii mai multor voturi în decembrie.

După ce a tăcut mîlc în primul mandat, Iohannis vorbește de securitate și apărare, cu lejeritatea primarului care nu știe ce spune:„Doamnelor şi domnilor, asigurarea securităţii şi apărării naţionale, care garantează siguranţa fiecărui român, nu se poate realiza fără o bună înzestrare şi modernizare a Armatei şi fără perfecţionarea continuă la militarilor noştri. Tocmai de aceea, încă de la începutul mandatului meu am iniţiat Acordul politic naţional pentru creşterea finanţării pentru apărare, prin care se alocă anual acestui domeniu 2% din PIB. Dimensiunea maritimă reprezintă un element esenţial şi din această perspectivă accentul va fi pus pe componenta navală şi pe cea de apărare aeriană şi antirachetă. Au fost făcuţi paşi importanţi în această direcţie, dar încă nu sînt suficienţi. Trebuie să acţionăm mult mai rapid pentru a depăşi sincopele şi inconsecvenţele din procedurile de achiziţii a dotărilor atît de necesare misiunilor în care sîntem angajaţi”, a declarat Klaus Iohannis la Constanţa.

KWI vorbește de dimensiunea navală și apărare antiaeriană în timp ce statele performante alocă sume impresionante pentru dezvoltarea, extinderea și perfecționarea forțelor speciale! Dacă vă amintiți, Crimeea nu a fost readusă la Rusia nici cu rachete, nici cu nave de luptă, doar cu celebrii omuleți verzi! Australia, de exemplu, va aloca 500 milioane de dolari australieni (340 milioane de dolari SUA) pentru a creşte capabilitatea forţelor sale speciale, prima etapă a unui plan de 3 miliarde de dolari SUA pe 20 de ani, despre care guvernul a afirmat că va permite o capacitate mai bună de reacţie la ameninţările de securitate interne şi externe, transmite Reuters.

Aceste cheltuieli survin după o serie de incidente de securitate răsunătoare produse în ultimii ani la Sydney şi Melbourne, precum şi în contextul aspiraţiilor Australiei de a juca un rol mai important în zona Pacificului, unde China încearcă să-şi sporească influenţa.

Prin definiţie, FOS sînt structuri care planifică şi execută operaţii speciale, folosind tactici, tehnici şi metode de angajare neconvenţionale, pe întregul spectru al acţiunilor militare, în mod independent, sau împreună cu forţele convenţionale, în scopul obţinerii stării finale dorite, la nivelurile strategic sau operativ, chiar şi atunci cînd există riscuri politice importante.

Brigada 6 operaţii speciale „Mihai Viteazul” reprezintă componenta terestră a Forţelor pentru Operaţii Speciale Române. Formarea Forţelor de Operaţii Speciale moderne din MApN a început în anul 2003 cu selecţia strictă a militarilor. Specialişti din trei ţări aliate – Statele Unite, Regatul Unit şi Turcia –, dar şi din Israel, au pus umărul la acest program de selecţie.

Majoritatea operaţiilor speciale necesită sprijinul forţelor convenţionale. Fără o abordare cuprinzătoare, interinstituţională, caracterizată de colaborarea FOS cu toate celelalte servicii, cu partenerii internaţionali, precum şi cu membri ai societăţii civile şi ai industriei, nu poate fi vorba de obţinerea vreunui avantaj competitiv în contextul ”războiului modern”. Deci, se cerea, în opinia mea, mutarea accentului pe forțele speciale. Și chiar pe cele hibride! Forţele hibride sînt constituite din foşti militari de înalt profesionalism care, din diverse motive, au părăsit structurile active ale armatei sau ale servicilor de informaţii naţionale. Aceştia semnează contractele sau primesc misiunile de la persoane private sau guverne, întotdeauna prin proxi.

În cartea sa The Staff of Future Wars (Statul Major al Războaielor Viitorului), comandantul Districtului Militar Sud al Rusiei, general colonel Alexandr Dvornikov, erou al Federaţiei Ruse, afirmă faptul că tehnicile şi tacticile folosite de forţele hibride ruse în Syria sînt un exemplu al modului în care Putin va acţiona împotriva forţelor de eliberare în orice loc pe pămînt! Analizînd cartea lui Dvornikov, Mark Voyger, fost consilier al general locotenent Ben Hodges, fost comandant al Trupelor de uscat ale SUA în Europa, sublinia faptul că aceasta reprezintă un adevărat manual al folosirii mercenarilor, miliţiilor şi tacticilor sub acoperire “pentru a cîştiga războaie împotriva armatei SUA, a Europei sau NATO“.

Această combinaţie de forţe speciale, mercenari, miliţii constituite din forţe locale formează ceea ce Dvornikov a numit ca fiind grupuri integrate, şi au fost folosite, conform afirmaţiilor sale, şi de către SUA în Yugoslavia şi în Iraq.

Aceste proiecții ale confruntărilor viitoare sînt extrem de departe de alegațiile lui Klaus Iohannis, referitoare la marina și apărare antiaeriană! Direcţiile principale de acţiune ale forţelor hibride sînt:

  • lansarea de lovituri cu scopul de a reduce potenţialului economic;
  • desfăşurarea de acţiuni psihologice şi de în vederea descurajării factorilor politici sau ai instituțiilor de forță ca şi a limitării capacităţii lor de conducere.
  • folosirea eficientă a tacticilor luptelor de guerilă urbană: pasaje subterane, tuneluri, comunicaţii specializate, mijloace de distrugere şi echipamente de construcţii adecvate;
  • utilizarea de echipamente mobile pentru atacuri cibernetice la nivel tactic ca şi sisteme de bruiaj a comunicațiilor.

Pare cunoscut! Este ok că președintele dorește o țară puternică, capabilă să facă față provocărilor externe, însă e din nou în urma timpului său. Spuneam că nu este un președinte vizionar. Doar unul constatator!