Invitaţie pentru reşiţeni, la o nouă proiecţie marca KineDok

KineDok

În această seară de 13 iulie, începând cu ora 20:30, la Universitatea „Eftimie Murgu”  din Reşiţa va avea loc proiecţia filmului documentar „O femeie captivă”, producţie 2018. Regizor: Bernadett Tuza-Ritter. Gazdele proiecţiei din aceastăî seară: Muzeul Cineastului Amator şi Universitatea „Eftimie Murgu“.

Premisa de la care pleacă filmul este uluitor de simplă: Bernadett Tuza-Ritter pare că schițează portretul lui Marish, menajera unei familii middle-class din Ungaria, în câteva tușe observaționale de cotidian frust. Cu cât pătrundem mai mult în lumea acestei femei, perspectiva se schimbă și ne dăm seama că ceea ce vedem e de fapt o demitizare, o demascare a unei situații greu imaginabile în societatea contemporană: sclavia modernă. Marish nu numai că nu primește niciun fel de remunerație pentru munca depusă și timpul dedicat familiei pe care o servește, dar demnitatea îi este pusă la încercare prin numeroase umilințe, bătăi și chiar un șantaj mârșav. Încă și mai uluitor e faptul că investigația regizoarei nu e nicidecum o forțare jurnalistică a granițelor intimității: filmările sunt realizate cu acordul deplin al stăpânei (ba chiar acceptate contra cost), iar relația dintre subiect și omul din spatele camerei se adâncește într-o complicitate ce are ca scop final eliberarea lui Marish de sub tiranie.

Proiecţia are loc la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, corp B, sala B.1. Intrarea este liberă

Organizator naţional: Asociația One World Romania

Online: festival-oneworld.ro | kinedok.net

Parteneri: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Budoku (Ungaria), ReStart (Croația), Bergen International Film Festival (Norvegia), Activist 38 (Bulgaria)

CU SPRIJINUL: Centrul Național al Cinematografiei și UNHCR

With the support of Creative Europe – MEDIA Programme of the European Union