Huliganii şi stâlpul infamiei

Huliganii şi stâlpul infamiei

Am trăit un moment penibil la meciul de fotbal România-Spania. Unul care m-a îngreţoşat. O mână de descreieraţi, altfel nu-i pot numi, au huiduit şi au aruncat cu fumigene în momentul în care echipele şi spectatorii din tribune au ţinut un moment de reculegere în memoria fetiţei de 9 ani a fostului selecţioner spaniol Luis Enrique, decedată în urmă cu câteva zile. Un grup de derbedei care au crezut că în felul acesta vor arăta cât sunt ei de grozavi. Ceea ce au reuşit, însă, a fost să declanşeze reacţiile dure ale presei internaţionale. Şi acestea au venit nu doar la adresa huliganilor din tribune, ci şi a României care, iată, plăteşte încă o dată pentru faptele comise de cetăţenii săi.

Gestul de joi seara a fost unul fără precedent în istorie. Nici în ţările ale subdezvoltate din Africa sau America Latină nu am auzit să se fi întâmplat aşa ceva. Să huidui, cu pumnii încleştaţi de furie şi cu ochii bulbucaţi de ură. Treacă-meargă dacă ar fi fost vorba de un fotbalist ce evolua în teren, aşa cum avea să se întâmple mai târziu cu Sergio Ramos pentru un gest înţeles greşit de spectatori. Altfel stau, însă, lucrurile în cazul de faţă. Niciun dram de compasiune pentru tragedia familiei fotbalistului. Niciun respect pentru lacrimile părinţilor, a unei lumi întregi atunci când vine vorba de un copil cu suflet nevinovat. O fetiţă răpusă de o boală cruntă a fost însoţită pe ultimul drum de reacţia inexplicabilă a celor care se cred oameni, dar care în realitate s-au dovedit nişte monştri.

Extrapolând, Spania este ţara în care locuiesc peste 1,1 milioane de români, pe care nimeni nu i-a discriminat. Nimeni nu i-a gonit la ei acasă. I-a primit cu înţelegere, mai ales că şi spaniolii au trecut printr-o dictatură cruntă. Dovadă că, începând cu anul 2007, în şcolile spaniole a fost implementat Programului de Limbă Cultură și Civilizație Românească, program ce includea la început, 71 de profesori, 3.500 de elevi, în 171 de localități. Că ei nu au nimic cu românii stabiliţi acolo o dovedeşte şi faptul că fostul jucător al Craiovei, Gică Craioveanu, a transmis meciul de la Bucureşti pentru una din televiziunile lor.

Sigur, noi, cei de aici, de acasă, ne distanţăm de cei care ne-au umilit joi seara, doar că nu este de ajuns pentru cei care ne-au catalogat drept sălbaticii Europei. Care abia aşteaptă un moment ca acesta să ne dea peste nas. Lor, acest grup infim de derbedei, le-a dat ocazia să ne pună din nou la stâlpul infamiei…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •