Guvernul României a aprobat alocarea urgentă a 50 de milioane de euro pentru spitalele suport COVID

Guvernul României a aprobat alocarea urgentă a 50 de milioane de euro pentru spitalele suport COVID

Memorandumul propus de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în colaborare cu Ministerul Sănătății, privind alocarea urgentă a 50 de milioane de euro din fonduri europene pentru creșterea siguranței pacienților spitalizați, a fost aprobat miercuri, 3 februarie, de Guvernul României.

O parte dintre aspectele Memorandumului au fost abordate în cadrul unei Ordonanțe de Urgență inițiată în noiembrie 2020, fiind blocată ulterior după două restituiri ale documentului de la Ministerul Sănătății de către Ministerul Fondurilor Europene (23.11.2020 și 09.12.2020).

Memorandumul aprobat astăzi reprezintă adoptarea unor proiecte care cuprind măsuri semnificative pentru creşterea siguranței pacienților în spitale, acordând fonduri suficiente spitalelor pentru a crea condiții la standarde înalte.

„Am decis să resetăm un parcurs birocratic care întârzia Ordonanța de Urgență pentru infrastructura de gaze medicinale și energie din spitale și am găsit o soluție eficientă. Am transformat Ordonanța în Memorandum, a fost deja adoptat și va putea fi lansat în cel mai scurt timp apelul de finanțare de 50 milioane euro”, declară Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Este o investiție în infrastructură spitalicească absolut necesară și urgentă pentru creșterea siguranței pacienților, care vine să repare investiții inexistente sau făcute prost în spitale, în ultimii 30 de ani. Sunt 50 de milioane de euro fonduri europene pe care îi alocăm unităților spitalicești pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor ce asigură creșterea siguranței pacientului în spitalele din România”, spune ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Memorandumul aprobat se referă la „Aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene pentru evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii de fluide medicinale și a rețelelor de energie electrică, inclusiv a sistemelor de supraveghere și control a acestor instalații și a sistemelor de ventilație și climatizare a aerului, precum și a altor investiții necesare pentru creșterea securității la incendiu din structurile care utilizează gaze medicinale pentru desfășurarea actului medical terapeutic și din structurile mari consumatoare de energie electrică de la nivelul spitalelor publice de faza I și II și suport COVID din sistemul sanitar de stat”. În Caraș-Severin, finanțarea poate fi accesată de Spitalul Județean de Urgență Reșița și de spitalele din Caransebeș și Oravița.

Ghidul pentru apelul de finanțare poate fi elaborat începând cu aprobarea acestui Memorandum, în termen de aproximativ o săptămână, după care vor putea fi lansate finanțările.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fifteen + ten =