Grupuri de acțiune locală din Serbia au vizitat Banatul

Delegatie Serbia

În aceste zile de sărbătoare am primit la redacție un comunicat din partea Euroland Banat în legătură cu vizita mai multor grupuri de acțiune locală din țara vecină Serbia car au fost în vizită în Banat. redăm mai jos comunicatul:

„O delegație a unor grupuri de acțiune și a unor inițiative locale din Serbia s-au aflat în aceste zile într-o vizită de studiu la grupuri de acțiune locală (GAL-uri) din zona transfrontalieră din vestul țării.

Echipa Euroland Banat a fost ghidul oaspeților sârbi în acest turneu ce a prilejuit discuții, atât cu persoane din conducere sau membri ai GAL-urilor, cât și cu simpli beneficiari ai unor finanțări obținute prin intermediul GAL-urilor. Din Banatul de munte, de la Văliug și Armeniș (GAL-urile Caraș-Timiș sau Țara Gugulanilor), în cel de pustă, la Lovrin, Pesac și Jimbolia (GAL-urile Triplex Confinium și Banat Vest), de la Traian Vuia, Fârdea și Recaș la Giera, Banloc și Deta (GAL-urile Țara Făgetului, Colinele Recaș și Timiș-Torontal-Bârzava) oaspeții au avut ocazia să descopere atât activitatea și diverse proiecte realizate prin finanțări ale acestor GAL-uri, cât și frumusețile și bogățiile culturale ale zonei. Cu ocazia acestei vizite de studiu, puncte aparte le-au constituit întâlnirile delegației sărbești cu proiectele și GAL-urile urbane din Reșița și Timișoara și cu conducerile federațiilor naționale atât a GAL-urilor rurale cât și a celor urbane, beneficiind de informații la zi cu privire la programele naționale aflate în faze finale (din exercițiul bugetar 2014-2020) cât și de noile programe ce acoperă perioada 2021-2027.

După un maraton de aproape o săptămână, oaspeții sărbi s-au arătat încântați. Sperăm ca cele vizitate, contactul direct cu beneficiarii locali de proiecte finanțate prin intermediul GAL-urilor, discuțiile purtate atât cu membri și conducerile grupurilor locale, cât și cu federațiile naționale să constituie pentru entitățile locale, pentru GAL-urile sârbești, indiferent că ele sunt deja constituite sau se află în faza unor inițiative locale, să reprezinte un imbold, o sursă de motivație și inspirație pentru acțiuni și proiecte viitoare, pentru noi colaborări și proiecte între actorii locali de pe ambele părți ale frontierei.

Euroland Banat derulează proiectul ”Cooperarea Grupurilor de acțiune locală în perspectivă transfrontalieră” (GAL-uri CBC). Acesta este finanțat prin Programul Interreg IPA CBC România-Serbia, are ca partener Asociația Cetățenilor Leader+ din Banatski Karlovac, Municipalitatea Alibunar, din Serbia și beneficiază de un buget de peste 431.000 euro.

Ne dorim ca acest proiect să reprezinte o nouă platformă prin care comunitățile de pe ambele părți ale frontierei să se cunoască, să facă schimb de idei, să găsească soluții și să dezvolte proiecte comune.

Echipa Euroland Banat susține și prin intermediul acestui proiect promovarea și valorizarea durabilă a patrimoniului local, reducerea disparităților dintre spațiul rural și zonele urbane apropiate, promovarea produselor din comunitate, stimularea creativității, a schimbului de idei, de experiențe și bune practici la nivel local și transfrontalier.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

7 − six =