Grădiniţa şi Armata au sărbătorit 25 Octombrie la Caransebeş

ziua armatei 7

Ca în fiecare an, în data de 25 octombrie, Caransebeşul a sărbătorit Ziua Armatei Române în Parcul „General Ioan Dragalina”, în mijlocul căruia se află statuia eroului caransebeşean din Primul Război Mondial. La manifestare – organizată de Garnizoana şi Cercul Militar Caransebeş – au participat conducerea Primăriei, consilieri locali şi judeţeni, ofiţeri şi subofiţeri ai Armatei Române, veterani de război, reprezentanţi ai clerului, ai partidelor politice şi ai unor asociaţii neguvernamentale, cadre didactice şi elevi de la unităţile de învăţământ din municipiu, precum şi simpli cetăţeni, care au dorit să aducă un omagiu ostaşilor ţării. Pata de culoare a sărbătorii a constituit-o un grup de copii de grădiniţă, însoţiţi de educatoarea lor.

După Te Deum-ul oficiat de P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, ierarhul a vorbit despre faptul că în acest an, cel al Centenarului Bănăţean, este firesc să se afle în faţa monumentului închinat generalului Ioan Dragalina, din centrul municipiului. „Trebuie să ne aducem aminte şi astăzi că, în urmă cu 100 de ani, în cetăţile bănăţene, în anul 1919, a intrat glorioasa Armată Română, că, în vara anului 1919, Episcopul Caransebeşului, Elie Miron Cristea, i-a întâmpinat pe bravii ostaşi ai Armatei Române în centrul oraşului Caransebeş şi că, în urmă cu 100 de ani, s-a instaurat în Banat administraţia românească. Episcopul Miron Cristea se adresa în vremea aceea prin următoarele cuvinte Armatei Române: «Astfel, ostaşul român va rămânea pentru toate timpurile fala şi mândria neamului, căci el a înfăptuit cea mai măreaţă faptă din istoria naţiunii române – unirea tuturor românilor»”.

            Comandantul Garnizoanei Caransebeş, cpt. Mihai Birău, a ţinut să amintească importanţa acestui eveniment pentru viaţa celor care poartă uniforma militară. „Este un moment de profundă recunoştinţă faţă de eroii noştri, faţă de cei care au făcut sacrificiul suprem pentru a reda întreaga Românie, românilor. Ziua Armatei înseamnă jertfa a peste 800.000 de militari români care au căzut la datorie, dispăruţi sau răniţi în cel de Al Doilea Război Mondial, dar Ziua Armatei ne trimite cu gândul şi la Primul Război Mondial, la Războiul de Independenţă, unde aceeaşi Armată, prin tradiţie, a apărat interesele poporului român”, a spus cpt. Mihai Birău.

În discursul său, generalul de brigadă (r) Gheorghe Cristian Dinulică, reprezentantul Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, a vorbit despre semnificaţia Zilei de 25 Octombrie, ziua în care oştirea noastră şi-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-şi nobila misiune de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a Statului Român.

„Pe mine cel mai mult m-a impresionat astăzi, pe lângă prezenţa Părintelui Episcop alături de noi, grupul de preşcolari care au venit cu educatoarea lor să asiste la acest eveniment, la această sărbătoare a Armatei Române, şi mărturisesc că pentru mine este o premieră să-i văd aici. Poate că această prezenţă semnifică ceea ce a semnificat pentru Armata Română, în data de 25 Octombrie, în urmă cu 75 de ani, Ziua Regelui. Ostaşii au aşteptat două săptămâni, pentru a preţui aşa cum se cuvine, pentru a arăta semnul de iubire al Armatei Române faţă de conducătorul lor”, a spus primarul Felix Borcean.

Pe acordurile intonate de Fanfara „Lira”, dirijată de col. (r) Marius Frăţilă, au depus coroane la statuia Generalului Ioan Dragalina reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene, ai instituţiilor militarizate, ai veteranilor, ai partidelor politice şi ai unităţilor de învăţământ.

Manifestarea s-a încheiat, în aplauzele celor prezenţi, cu defilarea Detaşamentului de Onoare, după care participanţii s-au deplasat la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, unde au vizitat expoziţia „Armata Română, în anul Centenarului Banatului. Exponate din colecția personală a generalului de brigadă (r.) Gheorghe Cristian Dinulică”.