Focar de pestă porcină africană în localitatea Bocșa și în trei fonduri cinegetice

pesta porcina cauze646

Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) a confirmat, în data de 11 ianuarie prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în probele prelevate de la un porc, dintr-o gospodărie din localitatea Bocșa, județul Caraș-Severin și la șase probe de mistreți împușcați.

Pavel Borchescu, directorul Direcției Sanitar Veterinare Caraș-Severin spune că s-a intervenit urgență, în gospodăria din Bocșa și s-a efectuat dezinfecția exploatației.

„Au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport și au fost amplasate afișe de avertizare și informare a proprietarilor de animale cu privire la măsurile care trebuie respectate pentru a preveni răspândirea virusului PPA. De asemenea în data de 11 ianuarie, Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) a confirmat  prezența virusului pestei porcine africane (PPA) la probele prelevate de la șase mistreți, proveniți de pe Fondurile Cinegetice 16 Rusca, 33 Bigăr și 39 Pojejena. Fondurile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, ancheta este în desfășurare, fiecare fond cinegetic va ecarisa cadavrele și va efectua dezinfecția zonelor“, a mai declarat Bochescu.

DSVSA Caraș-Severin solicită sprijinul Gărzii Forestiere, AJVPS, Direcției Silvice Caraș Severin, Fondurilor de vânătoare private și a cetățenilor pentru respectarea planului de măsuri stabilite de CLCB Caraș-Severin, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de evoluția bolii.

Toate animalele suspecte și confirmate cu boală prin analize de laborator trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație (cod de exploatație înregistrat, animale identificate, documente privind cumpărarea sau vânzarea ).
Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × two =