Europa are chipul dumneavoastră

Mario Balint

Parlamentul European a ales-o marţi în funcţia de Preşedinte al Comisiei Europene pe Ursula von der Leyen, fost ministru al apărării în Germania, care îşi va începe mandatul de cinci ani pe 1 noiembrie 2019. Din 733 de voturi exprimate, un singur vot a fost invalidat. 383 de eurodeputaţi au votat pentru, 327 împotrivă, iar 22 s-au abţinut, informează legislativul european pe site-ul său. Alegerea a avut loc prin vot secret pe hîrtie.

„În numele Parlamentului, doresc să vă felicit pentru alegerea în funcţia de Preşedinte al Comisiei Europene. O foarte importantă etapă pentru instituţiile europene începe acum; trebuie să pregătim audierile pentru comisarii desemnaţi, care sînt tratate foarte serios de către membrii Parlamentului European … Următorii ani vor fi foarte importanţi pentru viitorul Uniunii Europene şi nu vom putea face faţă cu succes provocărilor decît printr-o cooperare strînsă şi completă între instituţii”, a declarat preşedintele Parlamentului European, David Sassoli.

Preşedintele desemnat al Comisiei va trimite acum scrisori oficiale către şefii de stat şi de guvern ai statelor membre, cu invitaţia de a-şi propune candidaţii pentru posturile de comisar. Audierile candidaţilor vor avea loc în comisiile de specialitate ale Parlamentului, în perioada 30 septembrie – 8 octombrie. Colegiul comisarilor va fi apoi supus votului în plenul Parlamentului European, cel mai probabil în sesiunea din 21-24 octombrie.

Ursula von der Leyen, un aliat apropiat al cancelarului german Angela Merkel şi ministru de lungă durată în cadrul Uniunii sale Creştin-Democrate de centru-dreapta (CDU), va fi prima femeie care va conduce executivul Uniunii Europene – un post care presupune gestionarea unei mari părţi a agendei politice a blocului comunitar pentru următorii cinci ani şi îi va aduce în subordine 32.000 de oameni, scrie agenţia dpa.

E clar că soluţia von der Leyen la cîrma Comisiei Europene e bună. Chiar excelentă. Întrebarea e: pentru cine? Pentru Germania? Pentru Europa? Pentru democraţie?

Acasă, în Germania, mulţi au fost uimiţi de revenirea politică a unuia dintre miniştrii cel mai puţin populari. Von der Leyen, care a condus Ministerul Apărării din 2013, s-a aflat sub presiune din cauza mai multor scandaluri răsunătoare legate de îmbătrînirea echipamentelor de apărare şi dezvăluiri şocante cu privire la prezenţa unor extremişti de dreapta în armată. O anchetă privind recurgerea la consilieri externi costisitori pentru a ajuta să modernizeze Bundeswehr (armata) după ani de subfinanţare este încă în curs de desfăşurare. A supravieţuit cu măiestrie tuturor cabinetelor Merkel şi celor mai jenante scandaluri. Verdictul de nonplagiat pe care l-a smuls in extremis mai-marilor facultăţii de medicină din Hanovra ar putea să pară unora cel mai revoltător.

Social-democraţii de centru-stînga (SPD), parteneri de coaliţie ai lui Merkel, au criticat vehement nominalizarea ei surprinzătoare, la începutul acestei luni. „Von der Leyen este cel mai slab ministru al nostru. Se pare că acest lucru este de ajuns pentru a deveni şeful Comisiei”, Europene, a scris la acel moment pe Twitter Martin Schulz (SPD), fost preşedinte al Parlamentului European.

În afara Germaniei însă, von der Leyen – mamă a şapte copii, care vorbeşte fluent engleză şi franceză – se bucură de o reputaţie diferită. De profesie medic, ea este respectată în rîndul partenerilor NATO pentru intenţiile de a intensifica cooperarea militară în cadrul UE. Von der Leyen a cerut în 2018 înăsprirea tonului faţă de Putin. Demnitatea şi inteligenţa politică externă nu sînt, să admitem, puţin lucru, în lumea de azi. Annegret Kramp-Karrenbauer, lidera Uniunii Creştin Democrate (CDU) din care face parte cancelarul german Angela Merkel, o va înlocui în funcţie pe Ursula von der Leyen ca ministru al apărării, potrivit Reuters.

Înainte de a prelua portofoliul apărării, a fost ministru al afacerilor sociale în landul Saxonia Inferioară din 2003, apoi, la nivel federal în 2005, deţinînd funcţiile de ministru al familiei, apoi al muncii.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost cel care a propus-o pentru înalta funcţie din UE, potrivit diplomaţilor.

În susţinerea candidaturii sale, ea şi-a asumat viziunea unei Europe care este încrezătoare în locul său în lume. De unde se vede că tot mai neiubite şi mai pedepsite acasă, Merkel şi Germania rămîn în Europa progresistă vioara întîi. Ea care a social-democratizat şi creştin-democraţia şi Europa, în 2015, cînd, din raţiuni ideologice şi calcul politic eronat a pierdut controlul asupra graniţelor, provocînd criza din care s-a ivit Brexitul, Merkel şi-a impus confidenta la pupitrul Comisiei.

Deţinerea funcţiei de preşedinte al Comisiei Europene semnifică un fel de întoarcere acasă pentru această politiciană de 60 de ani care s-a născut şi a crescut la Bruxelles pe cînd tatăl său deţinea un post important în tînărul proiect european.

„Felicitări @vonderleyen! Astăzi Europa are chipul dumneavoastră. Cel al angajamentului, ambiţiei şi progresului. Putem fi mîndri de Europa. Vom fi alături de dumneavoastră pentru a o face să avanseze”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter, după ce fostul ministru german al apărării Ursula von der Leyen a fost aleasă în noua funcţie de parlamentarii europeni.

Ursula von der Leyen, e la fel de utilă şi Europei unite. Democraţiei. Meritocraţiei. Şi credibilităţii lor.