Ecologiştii, atenţi la preţul gunoiului. „Mai ieftin este să ducem gunoiul la Oradea!”, spune Valentin Armaşu

Vali Armasu PER

Valentin Armașu, liderul PER Caraș-Severin, a susținut o conferință de presă la sediul PER în cadrul căreia a ridicat două probleme extrem de importante pentru județul Caraș-Severin.

Armașu a spus că a aflat din presă de faptul că Silviu Hurduzeu ar fi anunțat deschiderea deponeului de la Lupac și că ar fi primit de la ADI Intercom Deșeuri o listă cu viitoarele prețuri la gunoi, pentru populație creșterile fiind uriașe, în opinia sa.

„Consiliul Județean se grăbește foarte tare să ne anunțe deschiderea acestui deponeu, care de patru ani a stat închis și care a generat niște costuri imense pentru cetățeni. S-au primit pe email, de la ADI am înțeles, tarifele de operare a haldinei de la Lupac. Din câte văd, costurile care vor reveni cetățenilor cresc: de la 4 lei la 18 lei, de la 25 la 94, de la 62 la 159”, a spus Valentin Armaşu.

Pentru a lămuri situaţia, PER Caraș-Serverin a înaintat Consiliului Judeţean o solicitare în conformitate cu Legea 51/2001 (legea transparenței în administrația publică locală), prin care solicită explicaţii.

O altă problemă ridicată de Valentin Armașu sunt licitațiile făcute de către Aquacaraș, o societate din subordinea Consiliului Județean și a mai multor Consilii locale, cu capital exclusiv de stat, și care ar fi trebuit să aibă proceduri și achiziții transparente. „Cât a fost domnul Anatolie Liber director, contractele erau pe site. Acum nu mai sunt, de ce or fi dispărut?”, se întreabă Armașu.

PER Caraș-Severin a formulat o cerere pe Legea 544/2001, pe care a prezentat-o și presei, și despre care a spus că speră să nu primească răspunsul abia după alegerile locale, insinuând că, de fapt, CMID, adică depozitul de deșeuri de la Lupac, nu ar fi funcțional și operabil, dar că Silviu Hurduzeu s-ar grăbi să-i dea drumul pentru că se apropie alegerile locale.

„Astăzi, Partidul Ecologist Român a depus la Consiliul Județean o adresă prin care îi rugăm să ne spună trei lucruri: hotărârea de CJ prin care a fost aprobat contractul de delegare a gestiunii la Lupac, hotărârea de CJ prin care a fost aprobat actul adițional la contractul de delegare care stabilește modificarea tarifelor şi fundamentarea modificării acestor tarife. Vrem să știm unde este fundamentul acestor măriri exorbitante pentru cetățeni. Cum au calculat dânşii aceste costuri? Pentru că dânșii încă nu au operat haldina. În plus, la aceste tarife se mai adaugă și prețul firmelor care au câștigat licitația, adică firmele care strâng gunoiul. Deschidem acum haldina de gunoi, va fi din nou un praf în ochi înaintea alegerilor, așa cum s-au tăiat panglicile și la Aquacaraș la stațiile de epurare și vă asigur că niciuna nu funcționează. Facem cum s-a făcut în ultimii 30 de ani înainte de alegeri, tăiem panglici, cetățeanul vede doar ce frumos este, ce bine va fi. Nu ar fi corect să explicăm din start? Dragi cetăţeni ai Caraş-Severinului, acestea vor fi tarifele atunci când vom da drumul la haldina de gunoi! Mi s-ar părea foarte corect acest lucru. Rugămintea mea la domnul președinte Hurduzeu este să ne explice clar cât vor plăti cărășenii, pentru că, după calculele de astăzi, mai ieftin este să ducem gunoiul la Oradea”, a mai spus președintele PER Caraș-Severin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1 × four =