Eclipsa parţială de Soare va putea fi observată şi de pe teritoriul României

eclipsa

Astăzi, se va produce o eclipsă parţială de Soare care va fi vizibilă ca parțială din România. Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12.28. Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă. Maximul eclipsei se produce și el la ore diferite, dar diferențele sunt doar de câteva minute. În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2h 26m.

Chiar dacă este tentant să ne uităm cu ochii noștri la acest fenomen, astronomii și medicii ne recomandă să nu facem acest lucru și să folosim diferite filtre care să ne protejeze vederea.

„Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. Nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea”, au transmis reprezentanţii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + sixteen =