Duminica părinților și copiilor, la Centrul de tineret Moniom

moniom premiere concurs iun 2020 1024x641 1

Recenta sărbătoare creştină, Rusaliile sau Pogorârea Sfântului Duh, sărbătoarea prin care se celebrează chiar întemeierea Bisericii Creștine, a fost aleasă a fi duminica părinților și copiilor la Centrul de tineret din Monim.

De altfel, satul Moniom are ca hram sau rugă această sărbătoare. Iar tinerii au sărbătorit prin… concursuri.

Este vorba despre trei concursuri de creație, derulate în spațiul virtual de către formatorii de la centrul de tineret din Moniom, prin care s-a urmărit continuarea, printr-o modalitate asemănătoare școlii online, a activităților educative și cultural-artistice derulate cu copiii și tinerii. Cele trei concursuri au vizat, de asemenea, evocarea și marcarea prin diferite metode a Praznicului Învierii, pe tot parcursul perioadei luminate, precum și evidențierea copiilor talentați în plan artistic.

Primul concurs, intitulat „Lumina învierii noastre”, s-a desfășurat în Săptămâna Luminată și a reunit 25 de copii cu vârste între 5 și 14 ani, care au realizat și expus în spațiul virtual desene tematice având în centrul lor cea mai mare sărbătoare creștină: bucuria Învierii Domnului.

A urmat, la începutul lunii mai, un concurs de interpretare – „Glasul învierii noastre” – structurat pe două secțiuni: cântec și poezie, în cadrul căruia 28 de copii din mai multe localități ale județului au interpretat pricesne și poezii specifice perioadei luminate, pe care, mai apoi, le-au promovat în spațiul virtual, cu ajutorul rețelelor de socializare.

Ultimul concurs, desfășurat în finalul perioadei pascale – „Învierea copilăriei noastre” – a fost unul de creație literară, în cadrul căruia 12 elevi din mai multe localități au compus eseuri tematice, care au avut în centrul lor Praznicul Învierii văzut prin ochii copilăriei, în familia de acasă și în marea familie a Bisericii.

La finalul slujbei a fost organizată, în aer liber și cu respectarea normelor de distanțare și siguranță specifice perioadei, o festivitate de premiere, în cadrul căreia au fost oferite pachete de cărți, precum și diplome pentru toți copiii participanți. Este vorba de 70 de premii oferite unui număr de 44 de copii participanți, unii dintre ei fiind înscriși cu lucrări la mai multe secțiuni ale concursurilor,

Câștigătorii primului loc la fiecare concurs au primit, de asemenea, un loc gratuit în următoarea tabără care va fi organizată la nivelul centrului, iar câștigătorii locului doi câte un loc în următorul pelerinaj, alături de părinți și de frații lor.

„Suntem bucuroși că am reușit, prin organizarea acestor trei concursuri, să oferim, în ciuda tuturor restricțiilor, o modalitate de continuare activităților educaționale derulate la centru și ne bucurăm, de asemenea, că la aceste concursuri s-au înscris și copii din alte localități ale eparhiei, acesta fiind unul dintre avantajele desfășurării activităților în mediul online. Un motiv însemnat de bucurie l-a constituit și prezența unui număr însemnat de părinți atât la Sfânta Liturghie, cât și la festivitatea de premiere, ceea ce ne dă speranță că în continuare ne vom putea baza pe sprijinul și colaborarea lor în activitățile catehetice și educaționale derulate cu copiii și tinerii”, a precizat pr. Mihai Ciucur, coordonator al Departamentului de tineret al Eparhiei și al centrului de la Moniom.

Festivitatea de premiere în cadrul programului „Școala sufletului online” s-a desfășurat și în contextul Duminicii părinților și copiilor – care se sărbătorește în Patriarhia Română începând din anul 2009 și care, în acest an, a fost sărbătorită chiar în Duminica Pogorârii Sfântului Duh.

”Cele trei concursuri au fost organizate cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, episcopul Caransebeșului, în parteneriat cu Asociația Învățătorilor Caraș-Severineni și se înscriu în șirul de manifestări dedicate Anului omagial al pastorației părinților și copiilor în Patriarhia Română”, arată Episcopia Caransebeșului.