Drona, drona mia…

Mario Balint

… non dimi che tu/ vuoi andare via… nu-mi spune că vrei să pleci… un șlagăr ce va rămîne viu peste ani, la fel ca amintirea lui Toto Cutugno, cel care a cîntat atît de frumos despre viață… Astăzi, niște cîrnați fredonează fals, chiar urlă din toți bojocii, fragmente amestecate din drona mia și treceți batalioane române Carpații.

Un spectacol dezgustător s-a etalat societății românești, în ultimele ore: niște ticăloși năuci produc declarații de tot rîsul în timp ce alți ticăloși, dar înveninați, îmbracă și dezbracă cămașa morții, poeții mai tomnateci își amintesc, desigur, sper cel puțin!, într-o decerebrată bucurie a vanității intelectualiste.

În context: în urmă cu cîteva nopți, Rusia a atacat cu drone Geran, ansamblate la ei din componente Shaheed iraniene, porturile dunărene ale Ukrainei: din amonte în aval, Reni, Izamail, Kilia și Vîlkovo. Oficial, acțiunile ruse au menirea de a deteriora facilitățile de export al cerealelor ukrainene, pe coridorul dunărean, porturile Reni și Izmail avînd silozuri cunoscute. Porturile Kilia și Vîlkovo au, în plus, facilități importante pentru marina militară fluvială ukraineană, cea care, în urmă cu cîțiva ani, amenința direct frontiera pe apă a României. Și mai au ceva. Vîlkovo, de exemplu, este paradisul de vacanță al oligarhilor transnistreni, închiriat de la statul ukrainean pe 49 de ani! În aceste două porturi, recunoscute drept centre importante pentru trafic ilicit, contrabandă și alte afaceri, au fost descărcate, probabil, cantități importante de arme și muniții de către partenerii din războiul împotriva Rusiei. Aceste facilități au fost lovite, seri la rînd, de dronele sinucigașe Geran, aceste mopede, cum sînt poreclite, care nu se văd pe radar, nu țin cont de scutul de la Deveselu și nici de polițiștii drogați și crima lor organizată de la Caracal! Evident, ukrainenii se laudă zilnic că doboară șapte drone dintr-o lovitură, doar una sau cel mult una și jumătate ajungînd la țintele programate! Toată această pantomimă de oameni proști dar hotărîți se joacă la doar cîteva sute de metri de frontiera actuală a țării, că dacă ar fi să spunem adevărul care ne ridică părul, și Reni și Izmail, și Kilia și Vîlkovo SÎNT pe teritoriul istoric al României răpit de Uniunea Sovietică, adică de o asociație de prietenie ruso-ukraineană! În acest spectacol, este mai mult decît posibil ca fragmente dintr-o dronă lovită de antiaeriana ukraineană să cadă prin plaurii din județul Tulcea. Cum, la fel de bine, fragmente de muniție trasă de ukraineni să ajungă la mal, într-un fel sau altul.

Ukrainenii, disperați să extindă războiul, cu încercări repetate, au anunțat că avem un cadou. Ne-au trimis și poze, și filmulețe, și niște coordonate GPS suspect de corecte, mă rog, cam tot tacîmul războiului pe tik-tok, în care ei au excelat în ultimele 500 de zile. Iohannis, Tîlvăr și Odobescu au zis că NIET, nu avem, încercînd să gestioneze corect, după părerea mea, incidentul nefericit, la fel cum au gestionat și atacul ukrainean intenționat asupra elicopterului militar și al avionului de vînătoare românesc, pentru care cel puțin sudul Ukrainei ar fi trebuit să fie ras de șenilele tancurilor trimise de București!

Dar, nu! Cineva a insistat și a tot insistat. Cel puțin o televiziune afiliată a incitat la declarație de război împotriva Rusiei care a atacat deliberat un stat NATO, cel mai apărat din istorie, pe care Putin cel nebun și merele de aur îl vor dezmembrat, la fel cum au procedat în Polonia cu atacarea tractorului și uciderea a doi țărani nevinovați, cu mîna lungă a Kievului, care, de fapt, nu avea… o erecție belicoasă cum nu am crezut că voi vedea vreodată. Pe ei îi iert pentru că prestația lor ține de patologia de la Obregia. Însă, s-au reactivat progresiștii, aflați de ceva vreme fără obiectul muncii, și, odată cu ei, cîrdul de intelectuali, foști manageri de media, pseudo-intelighenți etc, care au salivat abundent cerînd declanșarea războiului, fără să fi simțit în viața lor cum miroase sîngele amestecat cu fecale.

Preşedintele USR Cătălin Drulă îl acuză miercuri pe preşedintele Iohannis că a minţit în legătură cu incidentele cu dispozitive ruseşti care explodează la graniţa României, informează news.ro. ”Au minţit timp de 2 zile. Ukraina a spus adevărul: drona rusească Shahed a explodat pe teritoriul României, în noaptea de 4 spre 5 septembrie. Iohannis, ieri: ‘Nu a existat nici o piesă şi nici o dronă şi nici o altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România’. Acesta este instinctul lor securistic. De acoperire. Băgare sub preş. Ruşinos şi scandalos pentru un şef de stat NATO”, a declarat Cătălin Drulă, într-o erecție spontană și plelungită precum o criză de priapism. Și, cu ambele mîini pe mătărîngă, preşedintele USR cere explicaţii de la autorităţi cu privire la apărarea antiaeriană a României în timp ce seară după seară sînt atacuri la graniţă. ”De ce nu avem apărare antiaeriană în timp ce la cîteva sute de metri de pămîntul românesc sînt atacuri aeriene seară după seară? De ce Klaus Iohannis nu a declanşat imediat consultări cu aliaţii din NATO după ce pentru prima dată de la începutul războiului sînt dispozitive ruseşti care explodează pe teritoriu NATO. Ce fel de preşedinte este acesta care ascunde sub preş realitatea în loc să apere România?”, afirmă Drulă. Șeful usereliștilor acuză autorităţile că încearcă să inducă confuzie între atacurile de la Chilia şi drona care a explodat la 40 km distanţă, lîngă Plauru, peste Dunăre de oraşul Izmail. Interesant este că progresista de la Chișinău, Maia Sandu, repetă mereu placa cu războiul hibrid, ca și cum ar fi vorba de Toyota ei din parcare. La fel și PAS și CUB, două formațiuni politice născute în același laborator userelist!

Deși pericolul implicării Republicii Moldova în război nu există, în lipsa unui pericol militar iminent, progresista Sandu repetă plictisitor aceeași placă pentru a reaminti sponsorilor ei că trebuie menținută la putere cu orice preț: Republica Moldova se confruntă cu elementele unui război hibrid. „Sînt încercări din partea Federaţiei Ruse de a submina guvernarea, de a răsturna guvernarea şi avem mai multe probe în acest sens. Rusia încearcă să-şi pună la Chişinău o guvernare prorusă, astfel încît să poată să folosească Republica Moldova inclusiv împotriva Ukrainei, aşa cum face în cazul Belarusului. Exact asta îşi doreşte Rusia şi în cazul Republicii Moldova, doar că astăzi Republica Moldova are o guvernare independentă care lucrează pentru binele cetăţenilor şi de aceea nu poate fi folosită, aşa cum ar fi fost folosită o guvernare prorusă”. Potrivit Maiei Sandu, Rusia nu renunţă la ideea reîntoarcerii Republicii Moldova în sfera sa de influenţă şi acţionează, prin intermediul politicienilor proruşi de la Chişinău, pentru a destabiliza situaţia din republică. Același Drulă, dar mai isteric!

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat, miercuri, în timpul unei vizite la Plauru, în judeţul Tulcea, că au fost găsite bucăţi ”care pot fi dintr-o dronă” rusească. Declaraţiile sale vin la o zi după ce preşedintele Klaus Iohannis afirma că nu a existat nici o piesă şi nici o dronă şi nici o altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România.

Presat de ațîțătorii de război declanșați ca la un semn, supraveghetorul-șef numit de Occident peste România spune că „Dacă se confirmă că resturile aparțin unei drone a Rusiei, situația ar fi complet inadmisibilă și constituie o violare gravă a suveranității și integrității teritorialității României, stat aliat NATO”. Supraveghetorul își consultă (mă rog, așa e termenul oficial) partenerii din NATO, care emit un comunicat în care zic că: Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și rămânem în contact strâns cu aliatul nostru România! Urale prelungite! Logic! Pentru că incidentul în discuție: NU este un casus belli (motiv de război) în dreptul internațional și NU este un casus foederis (motiv de solidarizare) în ordinea Tratatului de la Washington și deci nu este de natură a activa art. 5 al acestui tratat! Dar, na, cînd ai erecții puternice pro-război ți se înfundă urechile, încețoșează vederea și nu mai judeci limpede, asta în condițiile în care ai judecat vreodată.

Observatorii lucizi, alții decît propagandiștii în uniformă, sau nu, știu că Ukraina a depozitat în apropierea frontierei române, poate nu tocmai inocent, muniție și armament care reprezintă ținte firești în cadrul confruntării militare. Proiectilele îndreptate împotriva acestora pot atinge accidental și teritoriul românesc. Asemenea riscuri cresc pe măsură ce armata și politica ukraineană nu își atinge obiectivele. Orice este posibil. De la înlocuirea coruptului ministru al apărării, la amenințarea directă a României, în plin summit al Inițiativei celor Trei Mări, de la București, că dacă nu cumpărăm cereale de la ei vom vedea noi teroriștii, la amenințările cu chemarea în justiție a Uniunii Europene și cererea a 5 miliarde de dolari dacă Occidentul dorește alegeri la termen în Ukraina!

După 500 de zile de război, eroul planetar a transformat țara într-o afacere. Aia cu drone e cea mai mică. Drona mia face victime doar în politica românească, prea flască pentru o erecție așa de mare…

1 thought on “Drona, drona mia…

  1. Din nou pare că ești pro_RUSSIA! Prea crezi că le știi pe toate – și interpretările tale asta dau de înțeles: Ukraina e de vină pentru războiul declanșat nu de Russia, ci de Putin(el)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen + 17 =