Doru Novăcescu, candidatul PNL la Primăria Oravița: accesarea de fonduri europene pentru educație și sănătate reprezintă salvarea zonei

Doru Novacescu

Accesarea de fonduri europene pentru proiecte majore în Oravița și satele din jur trebuie să fie o prioritate. Atragerea de fonduri europene este un pas vital pentru restabilirea unui echilibru economic în zonă. Intrăm în următoarea perioadă de alocare financiară, care începe de anul acesta. Măsuri de sprijin pentru domeniile importante, vor exista cu siguranță, trebuie doar să ne ocupăm de proiecte, care să acceseze finanțări pentru domenii cheie cum ar fi educația, sănătatea și infrastructura, etc.

Educația și sănătatea sunt 2 piloni importanți ai programului meu.

Pentru educație se pot face foarte multe lucruri, dar în primul rând se poate investi pentru a se intra în normalitatea europeană. În incinta Liceului Tehnologic ”Mihai Novac” din Oravița, s-a construit un campus nou care nu poate fi dat în folosință deoarece lucrările au fost făcute de mântuială, iar azi majoritatea sălilor de clasă dintr-o clădire sunt nefuncționale, cu igrasie extinsă, cu degradări ale gresiei și faianței. Aceste probleme se datorează spargerilor unor tevi din pereți și faptului că nu au fost luate măsuri la timp pentru remedierea acestora. E aproape de necrezut cum a fost posibil ca o clădire nouă să prezinte un grad ridicat de pericol pentru copii, ei fiind nevoiți să învețe tot în școala veche. Toate școlile au nevoie de investiții, atât în Oravița cât și în satele din jur, iar această problemă se poate rezolva prin accesarea de fonduri europene.
Din octombrie anul curent, UAT-urile pot depune proiecte pentru dotarea școlilor cu tablete, laptopuri și tot ce este nevoie pentru desfășurarea procesului educațional în on-line. Tot accesând fonduri europene se pot obține containere sanitare și dezinfectanți, atât de necesari în această perioadă. Ministerul Fondurilor Europene a publicat deja pe site-ul acestuia, spre consultare, ghidul solicitantului. Trebuie doar o administrație competentă în primărie, care să se asigure că lucrurile se schimbă în bine.

Pentru sănătate, atât în oraș, cât și în satele aparținătoare, există fonduri ce așteaptă să fie accesate. Spitalul mai trebuie dotat cu aparatură, dar și viitoarele dispensare din oraș și sate. Dacă acestea vor fi la standarde europene, cu siguranță mai multe cadre medicale o să fie interesate să vină în zonă. Investiții se pot face și în locuințe de serviciu (garsoniere, apartamente) pentru aceste cadre medicale. Astfel se vor crea condiții decente la muncă, dar se va asigura și o locuință din partea primăriei. Cetățenii din Oravița și cei din satele învecinate se vor putea bucura de un act medical de calitate, iar în acest fel și tinerii vor fi interesați să revină în zonă.
Și aici, aș dori să vă mai spun că de o mare valoare pentru toată zona ar fi reabilitarea Sanatoriului Marila. Știm cu toții ce a însemnat sanatoriul Marila, care cândva a atras nobili austro-ungari, germani și britanici, ce veneau pentru tratament aici. Sanatoriul nu a fost renovat complet niciodată de când a fost dat în folosință și e mare păcat. Pe lângă românii care vin să se trateze aici, sanatoriul ar putea deveni de interes și pentru vecinii noștri sârbi și nu numai. Din punctul meu de vedere Sanatoriul de la Marila este un bun ce aparține întregii comunități europene, nu doar românilor. Înainte de construirea acestuia s-au făcut studii serioase cu privire la calitatea aerului și astfel s-a stabilit că la Marila stratul de ozon este unul dintre cele mai pure existente în Europa de Est. Astfel că valoarea acestui Sanatorii pentru România, dar și pentru Uniunea Europeană este inestimabilă. De asemenea, atât la Spital, cât și în dispensare se poate implementa un program informatic pentru evidența pacienților așa cum există în mai toate spitalele europene. În acest program vor fi introduse datele pacientului, respectiv nume, prenume, CNP, adresa, istoric medical, medicul curant, secția, tratamentul etc. Astfel că va exista o evidență clară a pacienților, iar în momentul în care un pacient revine la spital sau dispensar pe baza CNP medicul poate afla tot istoricul medical al acestuia. Astfel că pacientul nu mai trebuie să se prezinte cu rețeta de tratament, scrisoarea medicală de la externe și o grămadă de alte acte. Astfel că procesul de internare și de rezolvare a problemei pacientului va fi mult mai rapid și eficient.

Promisiunile actualei administrații nu au fost niciodată puse în aplicare, dar sper ca lucrurile să se schimbe. Vor exista finanțări pentru renovare și dotare, aât în sănătate cât și în educație, trebuie doar să existe altă administrație, iar pentru asta vă îndemn să faceți o schimbare în 27 septembrie.

(P.E.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

11 + two =