Doar 10 la sută dintre angajații din România mai vor să lucreze exclusiv de acasă

job-acasa

Pandemia de COVID-19 a schimbat modul de viață al multor oameni, atât în România, cât și în întreaga lume. Unul dintre domeniile vieții în care s-au produs schimbări importante în ultimii aproape doi ani este modul de lucru al angajaților.

Potrivit unui studiu numit ”Back to the Office”, realizat de Cushman & Wakefield Echinox, angajații români care au fost nevoiți să lucreze mai mult de acasă în ultimele 18 luni, din cauza pandemiei de COVID-19, doresc să revină la birou, în condițiile în care mai mult de jumătate dintre aceștia asociază revenirea la birou cu „întoarcerea la normalitate” și resimt lipsa socializării cu colegii.

Studiul a fost realizat în București și în principalele orașe regionale din România, acoperind angajați din mai mult de 10 sectoare de activitate diferite, printre care IT, financiar, producție, servicii profesionale sau servicii publice. Raportul este bazat pe un sondaj realizat în luna iulie pe un eșantion de circa 500 de respondenți. Datele au fost colectate de MKOR Consulting, o companie independentă de cercetare de piață.

Potrivit sondajului, prima jumătate a anului a marcat deja revenirea la birou a unui număr mai mare de angajați la nivel național, astfel că 43 la sută dintre respondenți spun că au lucrat în special de la birou, comparativ cu 36 la sută în intervalul mai-decembrie 2020, respectiv 29 la sută în perioada de lockdown din martie-mai 2020.

Mădălina Cojocaru, reprezentantă a Cushman & Wakefield Echinox, a declarat: „Deschiderea școlilor și a gradinițelor a favorizat creșterea numărului de angajați care s-au întors la birou, mai ales în rândul celor de peste 30 de ani care, în perioada în care copiii învățau online nu puteau veni la birou chiar dacă și-ar fi dorit deoarece nu aveau cu cine să îi lase. Mai mult decât atât, tinerii de până în 27 de ani au preferat să meargă la birou în lipsa unui spațiu potrivit de lucru acasă.”

Nevoia de a merge la birou rămâne în continuare ridicată, în condițiile în care, întrebați dacă ar avea de ales de unde să lucreze, doar 10 la sută dintre angajați au răspuns că doresc să lucreze exclusiv de acasă.

Importanța biroului este și mai vitală în București, unde 96% dintre respondenți vor să lucreze cel puțin o zi pe săptămână de la birou, comparativ cu orașele regionale, unde ponderea acestora este de 87 la sută. (Sursă foto: Capital.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − eight =