Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin trage un semnal de alarmă asupra risipei de alimente

alimente

Potrivit DSP Caraş-Severin, risipa de alimente este o problemă mondială care a căpătat o importanță din ce în ce mai mare pe agenda publică și politică din ultimii ani. În România, se aruncă în fiecare an 2,55 milioane de tone de mâncare. Asta în condiţiile în care, peste 4,5 milioane de români au dificultăţi în procurarea hranei zilnice. Cel mai mult, aruncă cetățenii din mediul urban.

Un român aruncă zilnic 350 de grame de mâncare, ajungând să risipească anual 129 kilograme de alimente. Din această cantitate, 24% este mâncare gătită, 22% fructe, 21% legume, 20% produse de panificaţie, 11% produse lactate şi 1% carne. Risipim aproape cât media europeană deşi avem venituri mai mici şi cheltuim pe mâncare cam 40%, spun specialiştii. Pentru a diminua efectele acestei probleme, la nivelul judeţului are loc o campanie de informare a populaţiei, intitulată „Opriți risipa alimentară! Împreună să păstrăm planeta verde!”

Obiectivele principale ale campaniei sunt creşterea rolului şi a gradului de informare şi implicare a societăţii civile şi a publicului larg în realizarea şi implementarea politicilor publice în domeniul reducerii risipei de hrană din România și asigurarea siguranței alimentelor. De asemenea, se are în vedere promovarea pe agenda guvernamentală şi parlamentară a măsurilor privind reducerea risipei de alimente în România; conştientizarea decidenţilor politici asupra necesităţii aplicării urgente a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare şi a normelor de aplicare ale acesteia.

Cetăţenii sunt încurajaţi să fie atenţi la cumpărături, mai ales în prejma sărbătorilor, atunci când fiecare dintre noi este tentat să cumpere mai mult decât poate consuma. O altă soluţie ar fi ca resturile să fie folosite pentru a creea compost, acest lucru fiind util mai ales pentru cei din mediul rural sau chiar donarea de alimente celor care au mare nevoie.