Despre sacrificiu

Mario Balint

Sîmbătă, 13 aprilie, patru militari români aflaţi în misiune în Afghanistan au fost răniţi în urma unui atac cu maşină-capcană. Asupra lor s-au tras focuri de armă automată după ce maşina blindată în care se aflau a fost spulberată de explozie. S-au ales cu fracturi şi cu un moment pe care nu-l vor uita toată viaţa! Am vorbit, după cîteva ore, cu “Bătrînul” Buzea, cel care, cu doi ani în urmă, trecea printr-o experienţă asemănătoare: aflat în turela mitralierei în momentul în care un atentator sinucigaş s-a înfipt cu o maşină încărcată de bombe, în blindatul cu care circulau pe autostrada spre Kandahar. Explozia de atunci a luat viaţa sanitarului Mădălin Stoica. “Bătrînul” a fost aruncat 20 de metri în aer şi a căzut undeva, la marginea drumului. “Am avut zile”, spunea “bătrînul”, care la 36 de ani s-a născut a doua oară!

Mulţi dintre noi, oameni simpli, care auzim astfel de poveşti, ne întrebăm “ce caută militarii noştri într-un astfel de loc?” Şi, pe bună dreptate! Ei sînt cei care se sacrifică, departe de ţară, cu bună ştiinţă, pentru ca în România să nu existe maşini-capcană şi nici atentatori sinucigaşi. Ei sînt cei care în misiunile de “îngeri păzitori” acţionează pe cîmpurile încărcate cu droguri care iau calea Europei. Şi ajung în România! Omul simplu a văzut, cu siguranţă, la televizor, tinerii acestei ţări afectaţi de droguri. “Zomby” nu sînt doar o invenţie a filmului american, ci îi vedem pe stradă, la noi acasă! Militarii români aflaţi acolo, în Afghanistan, departe de casă, luptă cu toată priceperea lor împotriva celor care încearcă să aducă haosul şi teroarea.

După 18 ani de prezenţă românească în această ţară asiatică, situaţia nu s-a schimbat fundamental. Afganii continuă să aibă numeroase probleme nerezolvate. Reconstrucţia Armatei Naţionale Afgane. Anul trecut, revista TIME publica un articol savuros intitulat ARMED FARCES. Un camion-cisternă a fost deturnat pe şosea, nu departe de Kandahar. Mai mulţi militari afgani au pus stăpînire pe combustibil şi au început să-l vîndă. Povestea ascunde o evidenţă: nou-createle forţe de securitate afgane sînt mîncate, deja, din interior de corupţie şi de analfabetism: 9 din 10 recruţi sînt incapabili să citească o scrisoare! Or, crearea unor forţe de securitate puternice mi se pare că reprezintă piatra de temelie a întregii reconstrucţii afgane! La sfîrşitul anului trecut, doar jumătate din forţele armate, şi puţin peste 35% din forţele de poliţie erau capabile să acţioneze singure în teren!

Corupţia endemică. După 30 de ani de război, „relaţiile nepotrivite”, în toate domeniile, au devenit un mod de viaţă. Integrity Watch Afganistan a realizat, anul trecut, o anchetă pe 6.500 de persoane, din 32 din cele 34 de provincii ale ţării. 28% dintre ei au declarat că au dat şpagă pentru rezolvarea problemelor. Deşi sumele vehiculate sînt destul de mici (aproximativ 100 de euro pentru coruperea unui poliţist şi 110 pentru un judecător), rapoartele cifrează totalul banilor negri între 1 şi 2 miliarde de dolari anual. Remarcabil, într-o ţară în care venitul este de aproximativ 5 dolari pe lună! Afganii conştientizează faptul că principalele două obstacole în creşterea calităţii vieţii sînt corupţia generalizată (în primul rînd!) şi… ineficienţa guvernului! Interesant este că, în spaţiul denumit SF „Zona N2KL” (provinciile Nangarhar, Nuristan, Kunar şi Laghman), populaţia este de părere că doar talibanii au creat o justiţie adevărată, religioasă, diminuînd corupţia şi fărdelegile!

Pe lîngă aceste probleme, producţia şi consumul de droguri rămîn un flagel ce nu poate fi stopat.

Indiferent de rezultatele finale, Armata României, parte a NATO şi RS în Afganistan, şi-a făcut pe deplin datoria în provinciile în care a acţionat. Misiunile generale ale militarilor români au inclus: consolidarea securităţii pentru desfăşurarea proiectelor de reconstrucţie şi dezvoltare în zonele de responsabilitate; securizarea şi controlul liniilor de comunicaţii de-a lungul autostrăzii A1 (Kabul – Kandahar) şi în vecinătatea rutelor cheie; instruirea unităţilor Armatei Naţionale Afgane pentru a putea desfăşura acţiuni de luptă în mod independent (în vederea preluării responsabilităţilor privind asigurarea stabilităţii şi securităţii, de la forţele Coaliţiei); participarea la acţiuni militare de stabilizare şi securizare împreună cu partenerii din Coaliţie şi Forţele de Securitate Afgane; menţinerea progreselor obţinute prin interzicerea contactului forţelor insurgente cu populaţia; sprijinirea extinderii autorităţii guvernului afgan şi dezvoltarea capacităţii instituţiilor guvernamentale, în paralel cu coordonarea eforturilor de reconstrucţie; ofiţeri specialişti în construcţii, poliţie militară şi medici, care au avut ca responsabilităţi acordarea expertizei de specialitate în vederea stimulării procesului de reconstrucţie a Afganistanului, participarea la realizarea coordonării între organizaţiile care au participat la reconstrucţie şi la extinderea influenţei autorităţilor afgane centrale şi în afara capitalei.

De aceea, orice contact direct cu teatrul de operaţii este binevenit!