Despre psihopaţii funcţionali

Mario Balint

Cazul de la Caracal ne face să vorbim vrute și nevrute. Dovedim, încă o dată, că românul se pricepe, de minune, la fotbal, la politică și la criminali în serie, trafic de persoane și psihopați.

Nu că nu am da cu ochii de ei, uneori, zilnic! Îi întîlnim în politică, în instituțiile statului, în funcții de conducere. Sînt cei care au impresia că instituția pe care o reprezintă se confundă cu propria persoană.

Cercetătorii spun că psihopații funcționali pot fi unii membri ai societății pe care îi găsim în funcții de conducere. Ei pot fi lideri politici sau manageri de succes, întrucît capacitatea de a-și asuma riscuri le este specifică, impulsivitatea de a acționa le aduce beneficii, au capacitatea de fi persuasivi, manipulatori, sînt detașați emoțional, au o putere de concentrare cu mult peste obișnuit, fiind capabili să se concentreze pe sarcina pe care și-o propun cu o intensitate demnă de un sportiv de performanță.

Ceea ce este surprinzător pentru noi este faptul că acești oameni nu găsesc că este o problemă cu modul cum percep lumea. Ei se simt superiori față de restul oamenilor, considerîndu-i naivi și nefiind capabili să înțeleagă cum să nu îți urmărești propriile ambiții indiferent de metodele pe care le utilizezi, cum ar fi prin manipulare, indiferent că-i rănești pe ceilalți. Psihopații funcționali nu ucid fizic, ci distrug destine.

De aceea, consider că liderii politici care ajung să dețină puterea de a lua decizii pentru o țară, pentru destinele altor semeni, ar trebui să fie bine verificați! Altfel, unii dintre aceștia au potențialul de a deveni dictatori și de a produce mult rău. Istoria este plină de asemenea indivizi care au săvîrșit acte oribile și de neconceput pentru oamenii cu conștiință.

Daniel Reisel, cercetător în neuroștiințe la University College din Londra, care a studiat creierul mai multor psihopați prin metode avansate, nu susține teoria conform căreia psihopații sînt doar victimele unei copilării nefericite, în care au fost abuzați.

În sfera managerilor de succes, trăsăturile specifice sînt capacitatea de a negocia destine umane. Ei sînt cei care au nevoie de putere și control asupra celorlalți, dar și de cîștig material. Aceștia joacă pentru plăcerea jocului, banii sînt o adicție, iar cu cît crește averea, cu atît nu le mai produce satisfacție. Satisfacția vine din statut, din putere și plăcerea folosirii acesteia. Singurele emoții sînt reacții afective de natură primitivă, cum ar fi acelea provenite din durerea și plăcerea fizice imediate, sau succesul și frustrarea pe termen scurt.

Transpuneți acest studiu în realitatea imediată. Din țară. Din județ. Din oraș. Veți descoperi în jurul vostru o sumedenie de exemple! Și apoi întrebați-vă de ce lucrurile merg într-o direcție, sau alta…

Puterea corupe, se pare, doar psihopații funcționali!