Decorare de ambasador

Mario Balint

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a fost decorat, la final de mandat, de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Steaua României, în semn de înaltă recunoaştere şi apreciere pentru implicarea personală la dezvoltarea relaţiilor dintre ţara noastră şi Statele Unite ale Americii, pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România-SUA. Hans Klemm a preluat funcţia de ambasador al SUA la Bucureşti în septembrie 2015. Funcţia urmează să fie preluată de Adrian Zuckerman. Senatul american a votat pe 20 noiembrie numirea avocatului Adrian Zuckerman pentru funcţia de ambasador al Statelor Unite în România.

Adrian Zuckerman este un avocat în industria imobiliarelor (!), provenind din firma de avocatură Seyfarth Shaw, cu sediul în New York, care a imigrat în copilărie din România către Statele Unite. Conform audierii sale din faţa Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului american, în momentul nominalizării sale care a avut loc în iunie, oficialul american a afirmat că intenţionează să se revanşeze faţă de ospitalitatea americanilor prin promovarea intereselor Washingtonului la Bucureşti.

Klemm nu a avut o relație cordială cu guvernarea PSD și a criticat aspru corupția din România și schimbările din justiție, adică tocmai tema favorită a președintelui Iohannis! Cînd a fost să dea exemple din propria țară, democratul Klemm l-a scos din joben pe un… republican! Hans Klemm mi se pare cel mai profesionist și, implicit, mai interesant ambasador trimis de SUA în România.

Dar Hans Klemm are un trecut care se leagă de dubioasele operațiuni ale democraților americani în Orientul Mijlociu Extins! Între 2010 și 2012 Klemm a fost coordonator pentru Statul de Drept şi Respectarea Legii în… Afghanistan. Ce fel de stat de drept au edificat americanii, cred că știe toată lumea, mai ales militarii români trimiși acolo — un haos total, fundamentalism religios printre atentate, producere de droguri pentru țările europene, dar și furnizor de jihadiști pentru terorismul islamist.

Chiar în perioada mandatului lui Klemm, în 2011, izbucnește războiul civil în Syria, apar grupările armate rebele, în mare parte finanțate de americani, izbucnește insurecția din Iraq, pe cealaltă parte a Mediteranei izbucnește „Primăvara arabă”, care cuprinde și aruncă în flăcări Tunis, Libia, Egipt, Algeria, Yemen, apoi se întinde în state africane… O posibilă concluzie apare chiar pe pagina Departamentului de Stat, unde se spune clar: ”Din 2010 Klemm a condus TOATE programele civile și militare în materie de stat de drept în Afghanistan”, acolo unde corupția este endemică.

În aceste condiții, nu ne mirăm că guvernele americane dădeau asigurări public, din 2002, că fac progrese împotriva insurgenţilor în Afghanistan, însă în privat admiteau contrariul, potrivit unei ample anchete publicate luni de cotidianul Washington Post.

Intitulată „În război cu adevărul”, această anchetă se bazează pe aproape 2.000 de documente ce provin de la Inspectorul General Special pentru Reconstrucţia Afghanistanului (SIGAR), înfiinţat în 2008 pentru a ancheta asupra cheltuielilor abuzive legate de această ţară.

Convorbirile cu responsabili implicaţi în efortul de război şi de reconstrucţie au evidenţiat un buget risipit fără control, într-o ţară fără un guvern central puternic, ceea ce a alimentat o corupţie generalizată şi a făcut ca populaţia să respingă coaliţia internaţională (ISAF), întorcîndu-se spre talibani. „De la ambasadori pînă la personalul de pe teren, (responsabilii americani spun că) noi facem o super treabă. Într-adevăr? Pentru că dacă noi facem o super treabă, de ce există impresia că pierdem?”, se întreabă în 2015 generalul Michael Flynn, care a efectuat mai multe misiuni de informaţii în Afghanistan.

În opinia lui Douglas Lute, responsabil pentru Iraq şi Afghanistan în Consiliul securităţii naţionale a SUA (2007-2014), misiunea de reconstrucţie suferea de un viciu de concepţie. „Eram lipsiţi de o înţelegere de bază în legătură cu Afghanistanul, nu ştiam ce facem”, spune Lute. „Dacă americanii ar şti magnitudinea acestei disfuncţionalităţi…”, îşi exprima el îngrijorarea în 2015, în condiţiile în care aproape 2.400 de militari şi-au pierdut viaţa în războiul din Afghanistan.

Hans Klemm este un ambasador excelent. De cînd a venit în România face agenda zilei, este puternic în fața puternicilor, plăcut și prezent printre cetățeni, face donații de carte, cumpără tablouri și sprijină artiști români, are întîlniri cu studenții și tinerii antreprenori. Hans Klemm părea un diplomat mult prea bun pentru (o țară ca) România. Care l-a decorat!

Sau, poate, misiunea sa era una mult mai complexă, în concordanță cu politica democraților americani…