Decît întreb

Mario Balint

Cum se numeşte criza pe care ne-o facem noi, cu mîna noastră? Nu, nu vreau să ştiu răspunsul şi nici nu vă duceţi direct la glume proaste pentru că mă tem că vă voi da dreptate din prima. Am spus că nu mai critic, nu mai vorbesc sau scriu de rău pe unul sau altul dintre pulimocii politicii mioritice, decît întreb: cine se va face vinovat de viitoarea criză imediată din domeniul agricol românesc? Ascult la emisiunea DEZBATEREA DE PRÎNZ, realizată de Alexandra Andon, la RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – un post de radio pe care îl recomand cu tărie pentru modul în care abordează problemele majore ale societăţii româneşti, şi nu numai! – că în cîteva zile campania agricolă de vară va începe în forţă în anumite regiuni ale ţării şi… Ei bine, ŞI! Pentru că, în momentul de faţă avem o mare, uriaşă, insurmontabilă criză logistică! Adică, fermierii nu mai găsesc transportatori care să scoată recolta autohtonă la liman, TOŢI, dar TOŢI, fiind angajaţi deja să transporte recolta Ukrainei spre alte zări, de soare pline! Deci, grîul nostru nu are camioane şi nici depozite/silozuri unde să poată fi depozitat. Deci, fermierul va fi obligat să-l vîndă direct şi repede, ceea ce va prăbuşi preţul cerealelor româneşti, pe care oricum le vindem ca să importăm pîine congelată din Germania! Nu avem logistică, nu avem depozitare, mă rog, nu prea avem nimic care să susţină agricultura internă!

Tot la Radio România Actualităţi, aflu o ştire pe care nu am reuşit să o mai citesc nicăieri, pe nici un site cu pretenţii de qualitty: Căile Ferate Austriece au încheiat un protocol cu companiile similare din Ukraina, Ungaria şi Slovacia pentru a facilita exportul cerealelor ukrainene în Europa Occidentală. În Ukraina, 65% din mărfuri sînt transportate pe calea ferată, în UE doar 35%. Mii de vagoane cu grîne tranzitează zilnic Austria, spre Germania şi Belgia! Din această afacere, statul austriac CÎŞTIGĂ!!! Se alege cu ceva! Nu întreb nimic, întrebarea rămîne subliminală!

Cu toate acestea, Națiunile Unite se tem de o foamete globală din cauza lipsei exporturilor de produse agrare din Ukraina. Programul de Alimentație al ONU și-a cumpărat pînă acum jumătate din rezerva sa de cereale din Ukraina. Deci, PNUD, care oferă ajutoare alimentare mondiale!!! De la începutul războiului, însă, exporturile ukrainene au încetat, din cauză că porturile de la Marea Neagră sînt nefuncționale. La Odessa nu se mai efectuează transporturi maritime de la începutul războiului. În mod normal, Ukraina transportă prin porturile sale aproximativ 6 milioane de tone de cereale și semințe uleioase pe lună. Acum însă, silozurile de la sol sînt suprapline, pentru că exporturile sînt oprite. În plus, la Odessa sînt blocate 57 de nave care au la bord în total peste un milion de tone de cereale, după cum a anunțat ministrul ukrainean al Agriculturii, Mikola Solskyi. Cît rezistă aceste cereale la bord fără a se strica – nu știu nici măcar căpitanii navelor. După trei luni „încep problemele, iar o parte din încărcătură se deteriorează”.

240.000 de tone de cereale din Ukraina au fost aduse la Constanţa cu barje prin Delta Dunării, cu trenuri și camioane și transportate apoi mai departe. Constanţa, ca de altfel întreaga Românie, este depăşită de propriile probleme şi abia gîfîie. Ar fi nevoie de ajutoare europene pentru macarale, dispozitive de încărcare și alte utilaje, pentru a putea realiza transportul de cereale. În mod normal, prin portul Constanța sînt transportate anual aproximativ 25 de milioane de tone de cereale din Ungaria, Serbia și Austria. Dacă acest port trebuie acum să preia și din activitățile portului Odessa, atunci este nevoie de investiții masive în infrastructură.

Ukraina produce doar 4% din grîul mondial. Cel mai mare producător este China. SUA şi Rusia sînt şi ele în top 5! Rusia a produs o recoltă-record de cereale de 133,5 milioane de tone în 2020, inclusiv 85,9 milioane de tone de grîu. Recolta a fost mai mică în 2021. Rusia concurează cu Uniunea Europeană şi Ukraina în ceea ce priveşte exportul de grîu către Orientul Mijlociu şi Africa.

Moscova continuă exportul, în pofida dificultăţilor referitoare la logistică şi plăţi în contextul sancţiunilor impuse de statele occidentale. Exporturile mai mari ale recoltei de grîu din Rusia în noul sezon din lunile iunie-iulie ar putea satisface cererea în creştere la nivel global, în cazul în care exporturile Ukrainei rămîn la un nivel scăzut, iar Kievul nu îşi recîştigă accesul la porturile de la Marea Neagră. Deci, soluţii la foametea globală, fără ideologie, există! Ideologia spune, însă, că Ukraina trebuie să exporte, pentru acoperirea deficitului bugetar care este de 5 miliarde de dolari lunar!

Pe de altă parte, exporturile de cereale ale Ukrainei au scăzut în luna mai cu mai mult de jumătate faţă de perioada similară din 2021, deşi la nivelul de aproape 300.000 de tone sînt similare cu cele din întreaga lună martie 2022, prima lună completă a invaziei Rusiei, arată datele publicate de Ministerul Agriculturii, transmite Reuters. În perioada 1-12 mai 2021, în plin război, de exemplu, Ukraina a exportat 667.000 tone de cereale! Înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, ţara exporta lunar pînă la şase milioane tone de cereale. Pînă acum, în sezonul agricol 2020/2021, Ukraina a exportat 46,17 milioane tone de cereale, arată datele Ministerului Agriculturii, faţă de 39,65 milioane tone în sezonul anterior. Volumele de export din 2021/2022 includ 18,53 milioane tone de grîu, 21,50 milioane tone de porumb şi 5,68 milioane tone de orz. Sectorul agricol şi alimentar este responsabil pentru aproape 10% din PIB-ul Ukrainei. Dacă producția de alimente a Ukrainei scade în sezonul următor, prețul grîului s-ar putea dubla sau tripla, spune un cetățean olandez, care cultivă de două decenii în Cherkasy, la 200 km sud de Kiev. El face parte dintr-un sindicat agricol ai cărui 1.100 de membri acoperă puțin sub 10% din terenurile agricole ale țării! Deci, aţi înţeles singuri din ce parte sînt presiunile şi cine manipulează nu doar piaţa agricolă, ci şi informaţia!

Anul trecut, ţara vecină a exportat produse alimentare în valoare de 28 de miliarde de dolari la nivel mondial, inclusiv produse în valoare de şapte miliarde de euro în UE. În sezonul 2020/2021, Ukraina a fost al patrulea mare exportator global de porumb şi al şaselea mare exportator de grîu, conform datelor Consiliului Internaţional al Cerealelor. Ukraina reprezintă 90% din importurile de grîu ale Libanului și este un furnizor principal pentru țări precum Somalia, Syria și Lybia. Programul Alimentar Mondial (World Food Programme) al ONU, care achiziționează cereale și alimente pentru a le distribui țărilor mai sărace, a cumpărat puțin sub 1,4 milioane de tone de grîu anul trecut, din care 70% au venit din Ukraina și Rusia.

Deci, din punctul meu de vedere, clamata foamete globală este una ideologică, mai mult decît agricolă, şi oricum nu se rezolvă prin livrarea de arme Ukrainei. Dar cine sînt eu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + four =