Dacian Cioloş a primit la Reşiţa vestea că Alianţa 2020 USR PLUS nu poate candida la alegerile europarlamentare

CIOLOS RESITZA

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a fost prezent astăzi la Reşiţa, întâlnindu-se, preţ de o oră, cu membrii echipelor de strângere a semnăturilor pentru listele cu candidaţii la alegerile europarlamentare. A venit însoţit de colaboratorii săi regionali, străbătând cu pasul Piaţa Prefecturii, pentru a ajunge la cortul Alianţei 2020 USR PLUS, din faţa magazinului Nera.

A venit fără gardă de corp, nici măcar jandarmii n-au fost prezenţi, aşa cum s-a întâmplat sâmbăta trecută la venirea lui Liviu Dragnea, iar acest lucru ar fi putut să-i creeze un mic deranj. La un moment dat, în timpul declaraţiilor de presă, o persoană în vârstă i-a strigat de pe margine să nu mai mintă cu neruşinare, aşa cum a făcut-o şi la Bruxelles, pe vremea când era comisar european. Omul s-a aprins repede, dar s-a stins la fel, nu înainte de a spune că „eu sunt european şi acest Cioloş nu a vrut să vorbească cu mine la Bruxelles“. Concluzia susţinătorilor lui Dacian Cioloş: „A fost plătit de cineva să facă astfel de afirmaţii“.

„Sunt într-un turneu prin ţară – a declarat presei fostul premier -, care are două obiective: atât pentru strângerea de semnături de a depune lista cu candidaţii pentru europarlamentare, cât şi pentru a lua contact cu structurile regionale ale Alianţei. Astăzi, Biroul Electoral Central se va pronunţa asupra înscrierii şi recunoaşterii Alianţei 2020 USR PLUS, dar noi am început strângerea de semnături de acum două săptămâni. S-au adunat, cred, peste 140.000 de semnături, vrem să mergem dincolo de 200.000 de mii, să ne apropiem de 300.000, pentru a fi siguri“, a ad[ugat Cioloş.

Dacian Cioloş a declarat că aceste semnături sunt importante atât pentru a depune lista, cât mai ales pentru contactul cu oamenii. Unele semnături se iau în câteva secunde, dar sunt situaţii în care oamenii vor să afle despre preocupările Alianţei, despre candidaţi, despre ce va face în Parlamentul Europei. Ne pun întrebări, inclusiv despre ce am făcut şi nu am făcut în 2016, când unii dintre noi am fost la guvernare, deci este o oportunitate foarte bună de a intra în contact cu oamenii şi de a discuta cu ei.

„Din păcate, foarte puţini oameni ştiu ce se întâmplă în Parlamentul European şi de ce sunt importanţi europarlamentarii şi noi le explicăm că obiectivul nostru nu este să trimitem oameni la Bruxelles, ci să aducem UE în România, ceea ce din păcate, nu s-a întâmplat de când România este în Uniunea Europeană. Şi spun asta, nu doar la figurat, ci în mod practic, obiectivul nostru este ca fiecare europalamentar al Alianţei să deschidă cel puţin două birouri parlamentare în ţară, pentru a cunoaşte realitatea şi pentru a putea cu adevărat reprezenta oamenii acolo“, a precizat fostul premier.

La puţin timp după întâlnirea cu presa, Dacian Cioloş a primit vestea că Biroul Electoral Central a respins cererea de înscriere în competiţia electorală a Alianţei 2020 USR PLUS, pe motiv că preşedinţii celor două formaţiuni, Dan Barna şi Dacian Cioloş, nu ar figura ca preşedinţi la Registrul Partidelor Politice. Liderii Alianţei au anunţat că vor contesta decizia BEC.