Copiii Oraviței au încheiat o nouă Tabără din Inima Familiei. Orașul este la un pas de titlul Capitala Tineretului în 2024

oravita capitala

În perioada 27-31 august 2022, la Oravița s-au desfășurat lucrările Taberei din Inima Familiei (TDIF), cel mai mare și important eveniment dedicat tinerilor ortodocși din Banatul de Munte. Aflată la a doua ediție, tabăra a adunat 160 de copii și tineri, alături de zeci de profesori și voluntari de la școlile și liceele din Oravița. 

În cele 5 zile ale taberei, organizatorii au pregătit pentru copii și tineri activități menite să le capteze atenția și să îi educe armonios: ateliere de comunicare, de educație pentru viață și creații artistice, de dezvoltare personală, de conectare la tradițiile strămoșești, dar și competiții sportive sau altele recreative în aer liber.     

Copiii și-au început zilele în tabără cu rugăciune, iar serile – socializau la foc de tabără sau la petreceri tematice. „Copii și dascăli de la toate școlile orăvițene, părinți și bunici, preoți, reprezentanți ai autorităților centrale și județene, ai comunității locale sau simpli cetățeni ne-am dat mâna pentru a fi împreună, pentru ei, pentru copiii noștri. Pentru noi toți, ca oameni, TDIF poate fi o lecție, pe care o putem învăța unii de la alții. TDIF ne dă speranța că putem fi salvați sau ne putem salva prin copii. Ei ne pot oferi uneori lecții de viață mai importante decât le putem oferi noi lor. Suntem datori să le arătăm Calea, Adevărul și Viața, adică pe Hristos!”, a spus Alideia Țepeneu, directorul Liceului Teoretic „General Dragalina” din Oravița.

Amploarea evenimentului este o mândrie pentru orăvițeni, în contextul în care orașul-bijuterie din Banatul de Munte este calificat în finala competiției Capitala Tineretului în anul 2024. 

„Pentru cinci zile, Oravița a devenit Capitala copiilor și a tinerilor, cu câteva săptămâni înainte de competiția națională Capitala Tineretului 2024, competitive pe care, din punctul nostru de vedere, Oravița, oraș finalist, a câștigat-o deja. Prezența tuturor factorilor-cheie implicați în educația și viitorul copiilor noștri așază Oravița, cunoscut ca oraș al premierelor, pe locul I și la acest capitol. Imaginea pe care o avem cu toții azi în fața ochilor este, poate, definiția a ceea ce ar trebui să însemne educație și viitor pentru copii și tineri, prin cei patru piloni pe care se sprijină: școală – familie – biserică – autorități.”, a mai declarat Alideia Țepeneu, directorul Liceului Teoretic „General Dragalina” din Oravița. 

Tabăra din Inima Familiei este organizată anual de Episcopia Caransebeșului, alături de Asociația ATOR – Banatul Montan, în parteneriat cu Primăria Orașului Oravița, Liceul Teoretic „General Dragalina” Oravița, Liceul Tehnologic „Mihai Novac” Oravița, Școala Gimnazială „Romul Ladea”, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” și Biserica Sfântul Ilie.

„TDIF Oravița, cel mai mare program de educație non-formală adresat copiilor și tinerilor orăvițeni, a confirmat pe deplin ceea ce noi, cei din Caraș-Severin, știam sau intuiam, dar poate nu realizam acest lucru: Oravița a fost, este și iată că rămâne un oraș al excelenței în plan cultural, spiritual și educațional. Și nu putem decât să fim mândri, în cel mai frumos sens al cuvântului, că Oravița își demonstrează, iată, din plin valențele sale cultural-educaționale, chiar și în aceste timpuri confuze, pornind de la valorile și principiile moralei creștine, care la Oravița se păstrează nealterate de generații întregi. Felicitări Oraviței și orăvițenilor! Pentru noi, cei din Banatul de Munte, ați devenit deja o capitală a tinerilor și a tinereții!”, a declarat preotul Mihai Ciucur, inspector eparhial la Episcopia Caransebeșului, coordonatorul programului „Împreună pentru copiii noștri”.

Mai multe informații despre Tabăra din Inima Familiei pot fi accesate pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/tdisbm. Capitala Tineretului din România, ediția 2024, va fi desemnată în cadrul evenimentului Summitul Tinerilor, care va avea loc în septembrie la Cluj-Napoca. Oravița s-a calificat în finală, în urma primei runde de jurizare. Programul „Capitala Tineretului din România” a fost inițiat de Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și BCR. Prima ediție a avut loc în anul 2016, iar primul oraș care a deținut acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău, Baia Mare și Iași. În prezent, Constanța poartă acest titlu.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eleven − 6 =