Constantin Lucaci va avea o statuie în centrul Reşiţei

csm bz st 7 portret 3a11cdd72f

Primăria Reşiţa a lansat o provocare artiştilor plastici, în joc fiind realizarea statuii maestrului Constantin Lucaci. „Având în vedere faptul că în anul 2019 s-au împlinit 5 ani de la decesul maestrului Constantin Lucaci și 35 de ani de la inaugurarea fântânii cinetice din centrul municipiului, opera acestuia, cea mai frumoasă „simfonie lichidă” din cele nouă fântâni monumentale realizate de maestrul luminii în mai multe orașe din România: Constanța (1971), Drobeta Turnu-Severin (1979), Vaslui (1981), Reșița (1984), Brăila, cu o cascadă de trei fântâni (1988-1992), Giurgiu (2000), Alba lulia (2007), precum și ca urmare a consultărilor cu personalități ale vieții publice, s-a ajuns la această constatare a necesității organizării unui concurs de idei de creaţie plastică pentru realizarea unei statui a maestrului“, spun reprezentanţii Primăriei Reşiţa.

Statuia se va realiza la Reșița şi va avea o importanţă deosebită sub aspectul semnificației. Astfel, opera de artă plastică ce îl va reprezenta pe sculptorul Constantin Lucaci trebuie să aibă o valoare estetică pe care numai un concurs de creație o poate realiza. Concursul, deschis tuturor autorilor interesați, trebuie să încurajeze exprimarea creativității acestora, dar trebuie și să consacre o operă impunând prin sobrietatea discursului artistic, prin adecvarea elementelor acestuia și prin forța simbolică.

„Prezentarea mai multor idei artistice ale statuii, în mărime naturală, maestrului Constantin Lucaci, din care se va selecta una agreată de către o comisie de jurizare a concursului și care să poată fi apoi executată de către câștigătorul concursului și amplasată ulterior în Piața centrală a Municipiului Reșița cu sprijinul și consultarea acestuia“, au mai transmis reprezentanţii municipalităţii.

Concursul se va desfășura în două etape:
Etapa 1 (preselecție) în care vor fi depuse la Primăria Municipiului Reșița : plan de situatie, cuprinzând şi amenajarea spaţiului limitrof la sc.1/20, perspective, plan si vederi sc.1/4 ale statuii, schițe de concept. Vor fi premiate soluțiile aflate pe primele trei locuri în statut ex aequo, în cuantum de– 5000 ron fiecare.

Etapa a 2-a (selecție finală ), în care cei trei artişti selecţionaţi de la prima etapă, vor executa machete la scara de 1:4 a întregii siluete şi a amenajării din imediata proximitate a amplasamentului acesteia , precum şi un detaliu reprezentând faţa personajului, ambele realizate din ipsos scara 1/1 . Aceste propuneri se vor juriza urmând a fi ales un singur câștigător pentru execuția statuii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 × one =