Constantin Gruescu serbează cei 95 de ani alături de Forumul Democratic al Germanilor

ECHO 6 2018 2018.05.22. GRUESCU EISENSTEIN 54

Renumitul mineralog Constantin Gruescu va împlini în data de 12 aprilie frumoasa vârstă de 95 de ani, ocazie cu care reprezentanţii Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, alături de Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița, îl vor sărbători în avans pe cel care a pus în urmă cu mulți ani bazele primului muzeu privat de mineralogie estetică din România.

„Astăzi, 10 aprilie, de la ora 17.00, la „Casa Binelui” din Ocna de Fier va avea loc un mic spectacol susţinut de dansatori ai formației de dansuri populare germane „Enzian” („Gențiana”), coordonaţi de Marianne și Nelu Florea”, spune Erwin Ţigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin. Domnul Gruescu spune că se simte bine în ciuda vârstei înaintate şi că abia aşteaptă să îşi întâmpine oaspeţii.

Constantin Gruescu (n. 12 aprilie 1924) s-a născut în comuna Dognecea, județul fiind descendent a mai multor generații de mineri. A fost pasionat din copilărie de geologie, minerale și roci pe care le aduna cu multă grijă şi le studia. Mai târziu, în anul 1945 a deschis în propria casă la Ocna de Fier, Muzeul de Mineralogie Estetică a Fierului, al cărui ghid este şi la vârsta de 95 de ani.

Exponate unice, apreciate de specialiştii în domeniu

În peste cei 60 de ani de experientă, Gruescu a strâns o colecție impresionantă de câteva sute de exemplare de flori de mină din aprope toate zonele României și în special din zona Banatului, iar turiştii pot admira această colecţie ori de câte ori doresc.

Constantin Gruescu este cel care a descoperit o anumită formațiune de roci, Macla Gruescu, o juxtapunere de două cristale de curaţ de şapte centimentri intersectate într-un unghi de 90 de grade, cristale care formează o cruce albă. Muzeul de Mineralogie Estetică “Constantin Gruescu”, construit în una din camerele din propria casă a lui Constantin Gruescu din Ocna de Fier este vizitat și aprecitat de numeroși specialiști din ţară şi din străinătate, colecţia sa fiind tema a numeroase teze de doctorat.

Exponatele sunt fascinante prin culori și forme care-ți stârnesc imaginația. Unele sunt galbene (sulful nativ de la Călimani), roșu cu gri (realgarul de la Moldova Nouă), verde cu gri şi cafeniu (malachitul de la Ocna de Fier), liliachii (cuarţ, varietate de ametist), roz (cuarţul roz de la Ocna de Fier), aurii (pirită), bordo cu negru (calcită limonitizată), altele sunt galbene aurii (granatul de la Ocna de Fier) sau galbene lămâi (o varietate de Schweitzerit). În aceeași vitrină se află și „Otrava cardinalilor” (realgar și bourdonit), care, datorită urmelor de sulfură de arsen, o substanță otrăvitoare, nu era niciodată luată acasă de mineri. O altă colecție a lui Gruescu o constituie cele zece volume de impresii lăsate de vizitatorii care i-au trecut pragul casei pentru a admira și studia colecția impresionantă pe care acesta o deține.