Cinci din şapte!

victor nafiru 2

Medicii şi magistraţii sunt cei mai bine plătiţi români care lucrează la stat în acest moment. Judecătorii şi procurorii sunt de mai mult timp în top cu salariile. Medicii doar de vreun an. Salarii „nesimţite“ în comparaţie cu cele din mediul privat ori pensiile a milioane de români. Guvernanţii au fost de altă părere, plătindu-i regeşte (pentru România)pe cei care fac dreptate şi salvează oameni. Şi mai este ceva, în cazul medicilor, s-a sperat să dispară plicul cu bani strecurat în buzunarul halatului ori condiţionarea actului medical.

Aiurea, românul rămâne tot român, chiar şi atunci când este medic şi îi intră lunar pe card un salariu de 25-30.000 de lei. Aşa a fost obişnuit şi îi este greu să renunţe la astfel de chestii, chit că este tânăr, lucrează într-un spital orăşenesc, unul judeţean sau într-o clinică. Pentru mulţi, jurământul lui Hipocrate se dovedeşte la fel ca jurămintele îndrăgostiţilor rostite seara pe o bancă în parc şi când a doua zi nu mai are nicio valoare.

Cinci medici ortopezi, din cei şapte pe care îi are secţia de specialitate a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ au fost reţinuţi pentru declaraţii, în urma descinderii ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie. Toţi cei cinci sunt suspectaţi de luare de mită. Nu contează suma şi nici faptul că au primit sau au cerut de la cei avuţi ori de la cei nevoiaşi. Au luat pur şi simplu, fără să se gândească dacă pacientul a rupt de la gura copiilor, s-a împrumutat ori a vândut vaca să facă rost de bani pentru o investigaţie, intervenţie chirurgicală ori un tratament scump. Iar asta ne arată cât de lacomi, de hrăpăreţi sunt aceşti oameni care câştigă într-o lună cât alţii într-un an şi chiar mai mult.

Revenind la cazul celor cinci medici nemţeni, conducerea spitalului caută soluţii de ieşire din criză, pentru că un team din care lipsesc cinci oameni nu poate funcţiona. Exact ca la fotbal. Când arbitrul elimină cel puţin patru jucători de la o echipă, întrerupe jocul şi îi trimite pe jucători la cabine.