Cican a extins o secţie, a făcut o reţea de oxigen medical şi a adus un RT PCR. Apoi a plecat…

spital cican hurduzeu

În cursul zilei de miercuri, cu doar câteva ore înainte de a fi revocat din funcţie prin Ordin al ministrului Sănătăţii, managerul, încă, al Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş, Adrian Cican, a susţinut o conferinţă de presă, alături de preşedintele Consiliului judeţean, Silviu Hurduzeu, de primarul Felix Borcean şi de directorul medical al instituţiei, Bhupinder Singh, în care a prezentat cele mai recente realizări ale echipei aflate la conducerea spitalului.

„Cred că pentru Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş astăzi este o zi foarte importantă, a spus Adrian Cican. O zi în care se poate demonstra că atât comunitatea locală, şi aici nu mă refer strict la Caransebeş, ci la judeţul Caraş-Severin, aduce un plus de valoare şi o contribuţie extraordinară la serviciile medicale, la dotarea spitalului din Caransebeş şi, nu în ultimul rând, la o viitoare performanţă de înaltă clasă în medicina românească. Le mulţumesc celor doi domni care au făcut să se întâmple acest lucru, respectiv domnului preşedinte al Consiliului judeţean şi domnului primar al municipiului, pentru că investiţiile care s-au creionat într-o perioadă extrem de scurtă la acest spital ne-au făcut să ajungem la această conferinţă de presă şi să demonstrăm că se poate”, a mai spus Cican.

El a mai adăugat că, miercuri, a fost dată în folosinţă extinderea Secţiei ATI, pe Secţia Interne, cu 25 de paturi, reconstruită în totalitate, de la instalaţiile electrice şi termice până la dotări specifice. De asemenea, spitalul a fost dotat cu un aparat RT PCR de fabricaţie franceză, pentru depistarea infecţiilor cu SARS-CoV 2, cea de a treia realizare fiind noua reţea de oxigen medical, finanţată integral de Consiliul judeţean, pe lângă aceasta funcţionând şi partea de vacuum şi de aspiraţie.

„De asemenea, vreau să anunţ că în curând vom avea ceea ce am promis la începerea mandatului – cele două staţii de producere a oxigenului medical, adică vom fi independenţi din acest punct de vedere, o investiţie suportată de un partener extern pe termen de şapte ani”, a adăugat Adrian Cican.

Silviu Hurduzeu a spus că Consiliul judeţean a răspuns unei solicitări făcute de Adrian Cican, în vederea suportării unei părţi a cheltuielilor pentru reţeaua şi staţia de oxigen medical, astfel că Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş i-a fost alocată suma de 800.000 de lei. „Cea mai mare parte, peste 500.000 de lei, era pentru reţeaua de oxigen, care, după o lună, este gata şi poate fi dată în folosinţă. Diferenţa până la 800.000 de lei a fost pentru achiziţionarea unui aparat RT PCR. Iniţial, achiziţia era demarată pentru spitalul din Reşiţa, dar acesta, primind unul de la Primăria municipiului Reşiţa, noi nu am oprit procedura, am continuat-o, astfel încât atunci când am finalizat-o, aparatul să poată fi dat spitalului din Caransebeş. Partea bună a acestor două investiţii importante este că banii pot fi recuperaţi, este în lucru un ghid pentru ca investiţiile făcute în perioada pandemiei să fie suportate de Uniunea Europeană”, a mai spus Silviu Hurduzeu.

„Este vorba despre bani publici aici, dar ce s-a reuşit, într-un timp scurt, la Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş, şi nu numai, probabil şi la Spitalul din Reşiţa, este un model de înţelegere, nu neapărat în vreme de criză, ci între oameni care încearcă să schimbe nişte lucruri, să facă ceva util, lăsând la o parte orice urmă de pasiuni politice, neînţelegeri sau divergenţe. Nu este cazul să vorbim aici despre aşa ceva, pentru că înţelegerea dintre noi a fost aproape perpetuă. Domnul preşedinte a înţeles că şi spitalul din Caransebeş are nevoie de o finanţare substanţială, pe care bugetul local nu şi-o permite, cu toate că noi am făcut eforturi susţinute pentru ca mare parte din fondurile care am considerat că nu mai sunt de actualitate şi nu mai pot fi folosite pe alte domenii să le dirijăm aproape în integralitate spre spitalul din Caransebeş”, a spus şi primarul municipiului, Felix Borcean.

Edilul a mai vorbit şi despre Ambulatoriul spitalului, care este unul dintre punctele pe care administraţia locală şi conducerea unităţii medicale au reuşit să-l creioneze şi care se apropie de finalizare.