Centrele de evaluare COVID-19 din Caraş-Severin ar putea funcţiona chiar şi la sfârşit de săptămână

30319449

În contextul creşterii numărului de cazuri COVID-19, directorul Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin, jr. Miloș Dănilă, a avut astăzi, la sediul instituției, o întrevedere cu managerii unităților spitalicești din județ la nivelul cărora sunt organizate centre de evaluare pentru cei afectați de noul virus.

La întâlnire au participat dr. Ana Baderca, director executiv adjunct  de sănătate publică și dr. Mircea Borcău, epidemiologul șef al județului. Au fost prezenți managerii Spitalului Județean de Urgență Reșița – ec. Alina Stancovici, directorul medical al Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș – dr. Loredana Liuba și managerul Spitalului orășenesc pentru Situații de Urgență – jr. Mircea Popescu.

Miloş Dănilă a reliefat necesitatea neîntreruperii activității de asistență medicală pe centrele de evaluare, ba mai mult, extinderea acestei activități, pentru a putea fi pregătiți pentru o recrudescență a cazurilor de Covid-19. Astfel, directorul DSP Caraş-Severin a solicitat, în măsura în care este posibil, un orar mai lung la centrele de evaluare, precum și prelungirea activității centrelor inclusiv în perioadele de week-end.

La rândul său, dr. Mircea Borcău, din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică a atras atenția asupra faptului că avem o creștere a numărului de cazuri, în special subvarianta Omicron, care afectează și pe cei vaccinați și pe cei care au mai avut Covid-19 și a transmis managerilor să aibă grijă la purtarea măștii în interiorul spitalelor, precum și la infecțiile nozocomiale, în condițiile în care măsurile epidemiologice în prezent au rămas la nivel de recomandare. Dr. Borcău a mai transmis că avem de-a face și cu o creștere a numărului cazurilor Covid-19 la copii, de aceea, fiind importantă menținerea funcțională a centrelor de evaluare.

Managerii au dat asigurări că centrele de evaluare ale celor trei spitale funcționează zilnic până la orele 20 și vor lua măsuri de extindere a orarului și în zilele de sâmbătă și duminică. O altă direcție de discuție susținută de directorul DSP Caraș-Severin, jr. Miloș Dănilă, a fost legată de investițiile în aparatura medicală, calitatea actului medical fiind legată în mod cert de aparatura performantă. E necesară, astfel, susține directorul DSP, o mai mare aplecare spre achizițiile de aparatură medicală de înaltă performanță, uzând de proiecte naționale sau europene. Alături de aparatură se impune o calitate accentuată a actului medical, din partea corpului profesioniștilor din sănătate, a mai transmis directorul Miloș. Iar această calitate este strâns legată și de finanțările de la Casa de Asigurări de Sănătate. La rândul lor, managerii spitalelelor, cu precădere jr. Alina Stancovici au relevat faptul că întâmpină serioase dificultăți financiare în a asigura cursuri de specialitate pentru personalul medical și a solicitat implicarea autorităților sanitare în legătură cu acest aspect.   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

fourteen + eleven =