Caravana Screening TB România va continua în Caraș-Severin

prefectura tbc

În perioada 2019 – 2023, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București derulează cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei desfășurat în România în ultimii 30 de ani, proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național cu sprijinul Ministerului Sănătății.

La nivelul județului, până la finalul lunii martie, cărășenii beneficiză de servicii medicale gratuite pentru sănătatea plămânilor și depistarea tuberculozei. Caravana va poposi în 12 localități în care au fost înregistrate cazuri ale bolii în ultimii ani: Rusca Montană, Băuțar, Glimboca, Zorlențu Mare, Măureni, Slatina Timiș, Armeniș, Domașnea, Lăpușnicu Mare, Sichevița, Coronini și Socol.

Ca urmare a unui protocol de colaborare între Instituția Prefectului – Județul Caraș-Severin, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate București și Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin, a fost organizată ieri la sediul Palatului Administrativ o sesiune de discuții privind modalitatea de derulare și beneficiile programului, la care au participat managerul proiectului, primarii celor 12 localități în care se va deplasa caravana și medici de familie.

„Avem deja o săptămână de la începerea proiectului Screening TB în Caraș-Severin. Le mulțumesc specialiștilor Institutului de Pneumoftiziologie pentru includerea județului nostru în acest proiect, cel mai mare de acest fel derulat în ultimii 30 de ani. Scopul caravanei este de a ajuta populația aflată în situații de risc, în special din zonele rurale, să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Este foarte importantă însă implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari și este esențial sprijinul autorităților locale și județene, de aceea vreau să le mulțumesc tuturor ce prezenți aici pentru că au înțeles că stă în responsabilitatea noastră să îmbunătățim pe cât posibil starea de sănătate a locuitorilor județului nostru”, a precizat Ioan Dragomir, prefectul județului Caraș-Severin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

five × five =