Caravana Screening TB, de depistare activă a tuberculozei, în 12 comune din Caraș-Severin

caravana

Începând de luni, 13 februarie pâna pe data de 31 martie, 2023 caravana mobilă a  proiectului Screening TB coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București va  oferi servicii medicale gratuite locuitorilor din zone rurale din județul Caraș-Severin cu acces deficitar la servicii medicale de specialitate, unde au fost înregistrate în ultimii ani cazuri de tuberculoză. 

Caravana medicală mobilă este  dotată cu aparatură de radiologie și diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecției cu bacilul tuberculozei – precum și un program de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei și a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat. Proiectul național vizează 12 comune, Rusca Montană, Băuțar, Glimboca, Zorlențu Mare, Măureni, Slatina-Timiș, Armeniș, Domașnea, Lăpușnicu Mare, Sichevița, Coronini și Socol sunt comunele vizitate de caravana de depistare activă a tuberculozei 

Cabinetul medical mobil va fi amplasat în zona primăriilor din comunele anunțate sau în alte locuri comunicate din timp localnicilor. Vreme de șase săptămâni echipajul medical al caravanei va asigura accesul facil, aproape de casă la consultațiile medicale puse la dispoziție în cabinetul mobil după următorul program:  

COMUNA – PERIOADA

Rusca Montană –  13, 14, 15 Februarie

Băuțar – 16, 17, 20 Februarie

Glimboca – 21, 22 Februarie

Zorlențu Mare – 23, 24 Februarie

Măureni – 6, 7, 8 Martie 

Slatina-Timiș – 9, 10, 13 Martie

Armeniș – 14,15,16 Martie

Domașnea – 17, 20 Martie

Lăpușnicu Mare – 21, 22 Martie

Sichevița – 23, 24, 27 Martie

Coronini – 28, 29 Martie

Socol – 30, 31 Martie

Conform datelor statistice, incidența tuberculozei în județul Caraș-Severin este  de 38,1 cazuri la suta de mii de locuitori, valoare înregistrată în 2021 de Programul Național de Prevenire și Control al Tuberculozei.

Tuberculoza este o boală de origine infecțioasă, cauzată de bacilul Koch care se răspândește pe calea aerului de la persoana bolnavă la cele sănătoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmată de alte investigații medicale atunci când apare suspiciunea îmbolnăvirii. 

Caravana Screening TB face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426  – „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”; proiect finanțat din fonduri europene și implementat la nivel național de către Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” – București, cu sprijinul Ministerului Sănătății.

„Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experiența medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populația aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea și tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp și pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenților medicali comunitari, sprijinul autorităților locale și județene sunt esențiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei” – declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

„Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin a primit cu interes inițiativa de screening, considerând că vine într-un mod profesionist și complex în sprijinul cetățenilor Caraș-Severinului care trăiesc în localități întinse pe spații mari și diferite geografic, în județ. În ce privește DSP, aceasta se implică cu toate resursele în buna desfășurare a caravanei și va utiliza aplicat datele ulterioare ce vor proveni din acțiunea de screening pentru depistarea tuberculozei.” – declară Jr. Miloș Dănilă  – Director Executiv – Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin

Mobilizarea și informarea populației pentru participarea la screeningul tuberculozei se realizează cu sprijinul Direcției de Sănătate Publică Caraș-Severin, al autorităţilor locale, rețelei de asistență medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate – asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali –  și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei – PNPSCT. Mai multe informații despre ce este tuberculoza și proiectul screening TB găsiți și pe site-ul www.screeningtb.ro.

În judeţul Caraș-Severin activităţile de informare şi suport în comunități sunt realizate de   Fundația Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate, partener al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” în acest proiect. Pacienții diagnosticați cu tuberculoză în cadrul acestui proiect vor beneficia de serviciile de consiliere și sprijin asigurate de partenerii de la Federația UNOPA. În paralel, Asociația pentru Sprijinirea Pacienților cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR va asigura servicii de suport telefonic pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză ce au situații sociale dificile, astfel încât aceștia să poată urma tratamentul până la vindecare. 

Proiectul POCU/4.9/225/117426 „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” , cu implementare la nivel național, are o perioadă de derulare de cinci ani, 2018 – 2023, fiind axat pe prevenirea, screeningul și diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup țintă de 75.010 persoane la nivel național, selectate din grupuri vulnerabile: persoane din comunități rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependență de alcool, droguri sau alte substanțe toxice, respectiv persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” – cod SMIS 2014+: 117426 este cofinanțat din Programul  Operațional Capital Uman 2014-2020.

Valoarea totală a finanțării nerambursabile este de 68.369.935,23 lei (aproximativ 14,4 milioane de euro).

Persoană de contact: Paula Rusu, coordonator comunicare Screening TB, tel.: 0740107123.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × 4 =