Cal verde şi sîrb deştept

Mario Balint

Dacă nu vorbești de cît de bine se mănîncă la DINAR, la Vîrșeț, în Banatul Sîrbesc, cele două propoziții care încălzesc relațiile de bună vecinătate între românii și sîrbii de aici, de la noi, sînt: cel mai bun prieten al României în afară de Marea Neagră și… cal verde și sîrb deștept, expresie folosită la modul peiorativ!

Lucrurile par să se schimbe, vecinii sîrbi demonstrînd că sînt același popor dîrz, mîndru și hotărît pe care l-am cunoscut în timpul războaielor din 1991 pînă în 1999. Sigur, alții îl cunosc mult mai bine, britanicii, de exemplu, care au sprijinit masiv mișcarea de partizani, inclusiv cu prezența în Yugoslavia, pe front, a fiului premierului Churchill, sau americanii care au pus în mișcare propaganda! 250.000 de morți au avut partizanii lui Tito în război, pentru ca Yugoslavia să-și aleagă propriul drum, independent de Moscova, Londra sau Berlin! Asta i-a costat după 30 de ani!

Astăzi, Serbia a mutat colosal, ca la șah! Un șah geo-strategic pe termen lung, la fel ca în 1944/1945. Promisiunile Uniunii Europene, pe care, să fim serioși, după războaiele multiple din anii 90 sîrbii nu dădeau doi bani, au primit alternativa: prim-ministrul sîrb Ana Brnabic a semnat la Moscova un acord de liber-schimb cu Uniunea Economică Eurasiatică reprezentată de omologii săi din Rusia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Armenia! Mai mult, cu o zi înainte, în capitala Serbiei sosea primul tren transportînd 500 de tone de materiale direct din China, pe traseul de 10.500 km: Mongolia, Rusia, Belarus, Polonia, Ungaria. Preambul la definitivarea primului tronson pe teritoriul sîrb al liniei de cale ferată chineză de mare viteză, totul în cadrul Noului Drum al Mătăsii!

Semnificaţiile politice sînt colosale, însă ele vin și în noul context în care la impulsul Franţei, susţinută de Olanda şi Danemarca, UE a întrerupt temporar procesul discuţiilor pe aderarea Macedoniei de Nord şi Albaniei, invocînd nevoia ca, pe viitor, să existe sisteme mai severe pentru judecarea fiecărei ţări în parte. În aceste condiții, Serbia devine un HUB economic și militar asiatic, care va regrupa, în jurul său, țările balcanice văzute, oricum, ca cenușărese la Bruxelles!

Bravo lor! Ca vecin, care mănîncă din cînd în cînd la DINAR, mă interesează, mai mult că la exerciţiul comun ruso-sârb Slavic Shield 2019, Federaţia Rusă a decis, în premieră absolută, dizlocarea unui divizion de S-400 şi a unei baterii de rachete Panţîr, plătită deja de sîrbi! Este un semnal interesant în măsura în care, în 2006, Serbia se declarase stat neutru, pentru ca apoi, în 2015, să se alăture programului Parteneriat pentru Pace al NATO. Demersul este semnificativ şi datorită faptului că armata sârbă îşi bazează programul de modernizare pe o cooperare foarte largă, cu achiziţionare de avioane Mig 29, tancuri, elicoptere de luptă şi transportoare blindate. Asta în plus faţă de ceea ce Serghei Narişkin, şeful Serviciului rus de informaţii externe, amintea ca „operaţii de cooperare mutuală“ pentru protecţia intereselor lor externe comune! La 50 de km de ciorba mea!

Ei, bine, ce reacție credeți că are țara mea? Adică politicienii țării mele? Adic căca ndidații la funcția supremă în stat? Adică mutu cu cipilică great again? Una firească: nici una! Nici măcar un sunet! Un rîgîit! O bășină, ceva! Nimic care să semnaleze calul verde Troian sîrbesc sub burta UE!