Baba Vanga și buda din fundul grădinii

SCUT-BMTF

Prin 1999, pe timpul războiului din Kosovo, în comunitatea de jurnalişti ce acoperea subiectul circula un banc: întrebare – de ce au albanezii scaunul lîngă pat? Răspuns – ca să se odihnească după ce se trezesc dimineaţa! Sigur, conotaţia nu era tocmai favorabilă kosovarilor, dar prin cuvinte puţine sîrbii încercau să explice de ce este provincia majoritar albaneză mai săracă decît restul Iugoslaviei.

Mi-am adus aminte de acest banc privind la orgoliosul nostru preşedinte!

Marți după-amiază, în contextul în care moțiunea de cenzură împotriva guvernului Cîțu a trecut, președintele Iohannis a făcut o declarație de presă la Palatul Cotroceni. Halucinantă şi demnă de Baba Vanga! Ca şi cum insul ar fi bubul sau şerpilian şi nu ar locui cu noi în această dimensiune. Trist, dar adevărat. Cuvîntul care caracterizează cel mai bine România de azi e „criză”. Sîntem în plină pandemie, valul 4 ne-a lovit rău, sîntem într-o criză a prețului la energie, o criză care este și europeană și globală. De lucru ar fi suficient pentru politicieni, să rezolve probleme. Dar ce s-au gîndit unii politicieni? Să mai adauge o criză, a guvernării. În acest fel, în Parlament a fost votată o moțiune de cenzură, deci guvernul a picat. SENZAŢIONAL! E o situație complicată. Moțiunea a fost generată de politicieni cinici, unii purtînd masca reformismului, alții clamînd grija pentru români. USR a fost în guvern, dar a plecat din guvern și a votat moțiunea alături de PSD. Astea sînt faptele, restul e demagogie. Sîntem în situația de a găsi o soluție, România trebuie să fie guvernată, vine iarna, e pandemie. Este nevoie de soluții și e momentul pentru decizii mature. Pentru a da timp partidelor să găsească abordări mature și să vină cu ele, voi convoca consultări cu partidele abia săptămîna viitoare. Acum se cere maturitate și responsabilitate…

Săptămîna viitoare? Acest individ a creat criza și tot el o prelungește! Și asta pentru că vrea ca partidele să se înțeleagă, dar desigur a omis să ne spună că doar anumite partide, respectiv PNL și USR. Celelalte poate s-ar înțelege, dar asta nu ar fi pe placul lui, deci nu ia în calcul și altă variantă de coaliție, cu PSD, de exemplu, sau un guvern de uniune naţională. Până una-alta, ceartă partidele și pe noi toți pentru că le-am votat și că i-a fost lezat protejatul. Totul stă în pixul și în orgoliul lui! Deocamdată, vrea să se odihnească în week-end, iar săptămîna viitoare, vede el cînd, să se întîlnească și cu partidele. Știm însă acum cu toții că vine iarna, că doar am primit asigurări din partea Măriei-sale! Sînt unii analişti şi observatori politici care-l spală pe şerpilianul de la Cotroceni, scriind că această babă Vanga are un plan. Nu, nu cred că are! Cred că doar nu mai poate de o autosuficienţă şi un orgoliu rănite!

Dar cum cititorii noştri sînt mai inteligenţi ca noi, întotdeauna!, şi votanţii lor par să se fi trezit la viaţă. Declaraţia albanezului de la Cotroceni a încins internetul. Iată cîteva exemple:

„Saptamana viitoare? E ca si cum ne arde casa si ne gandim asa ca poate saptamana viitoare vor fi si pompierii pregatiti deci sa-i sunam atunci. In business orice lider ar fi demis pentru o asa lentoare in managementul crizei”.

„Singurul responsabil de această criză sunteți dvs. Ați avut ocazia la un moment dat să o rezolvați, dar ați refuzat din dorința de a avea „Guvernul meu”. Mare greșeală”.

„Cuvântul care caracterizează cel mai bine România este „eșuat”. Parcă așa spuneați săptămâna trecută. Adevărul este, domnule președinte, că proiectul dvs de țară trebuie sa se numească „România Eșuată”. Dvs împreună cu guvernul PNL ați eșuat. Va rugăm să plecați la golf și să lăsați țara în pace”.

„Tu acum vrei sa gasesti o solutie?! Solutia trebuia sa o ai de la inceput, trebuia sa fii pregatit pentru astfel de vremuri, sa ai o strategie. Este inadmisibil sa vii dupa atatia ani si sa spui ca trebuie sa gasesti solutii acum, cand suntem intr-o moarte lenta dar sigura. Asa ca, MARȘ!”.

„Cum sa convocati partidele abia saptamana viitoare? Eu inteleg ca sunteti mai ganditor, dar nici chiar asa!”

Un lucru mi se pare clar. Tot scandalul politic se proptește în președintele Klaus Iohannis. Iar el, lipsit de idei, de energie și de oameni devotați țării, o scaldă și cedează la atacurile insistente ale armatei de piranha strînsă din PDL sub sigla din ce în ce mai penibilului PNL. Marea șmecherie a jucătorului de golf vine din faptul că, la vedere, vorbește despre statul de drept, despre democrație, despre progres și anticorupție, despre reziliența „statului” român, dar în culise este susținătorul bandei care spoliază totul cu dexteritatea regimului Băsescu. Adică economia, instituțiile, fondurile, împrumuturile etc. De 17 ani, specialiştii băsescieni şi iohannişti ne fură programatic şi total. O informaţie publicată ieri, de exemplu, atrage atenţia că în ritmul în care ne aflăm astăzi, în 20 de ani rămînem fără păduri, chiar dacă începem să plantăm mîine! Şi e doar un exemplu!

Am eşuat în fundul buzii şi buda e în fundul grădinii!

1 thought on “Baba Vanga și buda din fundul grădinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

six + fifteen =