Avem buba la cap, o fi de la aer?

Mario Balint

Prea multe probleme ce par de nerezolvat. Prea multe acţiuni şi decizii haotice, ilogice, de neexplicat, de parcă cineva ne pune ceva în apa de la robinet. Sau o fi de la aer?

O uzină de retratare a combustibilului folosit în regiunea Uralilor, Rusia, este cea mai probabilă sursă de eliberare a izotopului ruteniu-106 detectat în Europa în 2017, România fiind una din ţările cele mai expuse, potrivit unui studiu, citat de World Nuclear News.

De pe harta publicată pe site-ul http://www.world-nuclear-news.org/Articles/Study-points-to-Mayak-as-source-of-ruthenium-relea, se observă desfășurarea norului desupra României.

Cu toate acestea, nu a fost raportat nici un incident la uzina Mayak, de unde se bănuia că a avut loc un incident sau la orice altă instalație nucleară rusă, iar compania nucleară de stat Rosatom nu a comunicat nimic în acest sens. Dacă ar fi avut loc o eliberare accidentală, sistemele de control și monitorizare automatizate ale instalației ar fi înregistrat radioactivitate de mii de ori mai mare decît ceea ce a fost înregistrat de fapt. Astfel de niveluri ar fi declanșat alarme la uzină pentru a evacua personalul și rezidenții din zona înconjurătoare. Dacă personalul ar fi fost expus la atîta radiație, ruteniul-106 ar fi fost detectabil.

Cu toate acestea, 250 dintre angajații din șantierul Mayak, inclusiv cei care lucrează în uzina sa de radiochimie, au fost verificați de un laborator independent și s-a constatat că nici unul nu are urme de expunere în exces. 

Însă, în noiembrie 2017, agenția rusă de meteorologie Rosgidromet a recunoscut că o concentrație „extrem de ridicată” de ruteniu-106 a fost detectată la sfîrșitul lunii septembrie în mai multe regiuni ale Rusiei. „Izotopul Ru-106 a fost detectat de stațiile de observare din Argaiash și Novogorny” între 25 septembrie și 1 octombrie, preciza Rosgidromet, într-un comunicat.

Rată cea mai ridicată a fost înregistrată la stația Argaiash, o localitate în apropiere de Celiabinsk, în sudul Uralului, unde „o concentrație extrem de ridicată” de ruteniu-106 „depășind de 986 de ori” concentrările înregistrate în lunile precedente a fost detectată. Rosgidromet nu a oferit detalii legate de sursă, dar Argaiash este situat la 30 de kilometri de complexul nuclear Mayak, afectat în 1957 de unul dintre cele mai grave accidente nucleare din istorie.

Investigații timpurii au sugerat că masele de aer contaminate măsurate în Europa provin din sudul regiunii Ural. Au fost implicate un număr de 176 de stații de măsurare din 29 de țări.

În România e liniște! În laboratoarele de igiena radiațiilor, în care am întrebat, mulți operatori nici nu știau de existența RUTENIULUI, care este un element chimic ce are simbolul Ru și numărul de ordine 44 în sistemul periodic al elementelor, fiind un element de tranziție către grupul metalelor platinice. Și atunci, avem pretenția extragerii ADN-ului din oase calcinate? Sau cerem polițiștilor să facă diferența între un simplu butoi metalic și unul în care este improvizată o forjă?

Traian Băsescu are dreptate: a declarat despre cazul Caracal că preşedintele Klaus Iohannis a avut o atitudine laşă şi că acesta ar fi trebuit să ia atitudine, să colaboreze cu instituţiile statului pentru a acţiona unitar. Aici trebuia cineva să îşi asume controlul acestei operaţiuni. Problema este la nivel naţional, nu doar locală. „Nici o instituţie nu refuză colaborarea cu preşedintele. Trebuiau strînşi şi făcuţi să acţioneze unitar. Pînă acum cîteva zile pînă cînd a venit echipă de la Bucureşti, acolo a fost vraişte în modul de desfăşurare a anchetei. Atitudine laşă. Nu vreau să spun că e vorba de o complicitate, nu aş vrea să întru în speculaţia că i-ar fi dat timp nemernicului asta. E vorba de laşitate”, spune președintele jucător.

„Ceva este în neregulă. Acel ceva este că în ultima perioadă eu cu toată grija încerc să explic o depreciere a autorităţii statului. Vă dau un exemplu cu DIICOT. Pînă în 2014 nu era săptămînă să nu îi vezi călăre pe grupările de tip mafiot din judeţe, că era clanul Sportivilor, că era… existenţa clanurileor a fost ţinută la un nivel foarte jos şi ştiu şi de ce, a existat o hotărîre CSAT în care am dat sarcină structurilor de informaţii să ţină sub control activitatea clanurilor mafiote. Acest lucru a făcut ca DIICOT să aibă mereu informaţii şi a permis acţiuni repetate care au ţinut sub control activitatea clanurilor. După ce a fost desfiinţată DGPI de la Ministerul de Interne, de Guvernul Cioloş, SRI prin decizii CCR nu mai poate, cred că şi exagerează că nu le-a interzis CCR să culeagă informaţii, dar am impresia că s-au retras din culegerea de informaţii legate de clanurile din teritoriu. Lipsă acestor instituţii a făcut să reinflorească clanurile”, a adăugat Băsescu.

Prea multe lucruri sînt în neregulă. O fi de la aer? De la ruteniu? O țară cu buba la cap!