Autorităţile din Caraș-Severin fac un apel la calm către populația județului

PTc4MCZoPTQ0MCZoYXNoPWM3OWRkYzRlZmZiZjQzMDE2NWQ1ODc1Zjg2M2EzZDkz.thumb

În urma numeroaselor apeluri către Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin şi numărul unic de urgenţă 112, care s-au dovedit a fi false, autorităţile din judeţ fac un apel la calm către cetăţeni.

„Dorim să sfătuim populația să aibă încredere în specialiștii din sănătatea publică dar și în tot corpul medical implicat în salvarea vieților și sănătății cetățenilor. Îi sfătuim, de asemenea, să aibă încredere în Instituția Prefectului – Județul Caraș-Severin și în toate structurile de sub autoritatea prefectului, grupate în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, prezidat de prefectul Cristian Gâfu. Toate instituțiile – Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Semenic”, Inspectoratul de Jandarmi „Gral bgd. Vasile Zorzor”, Serviciul Județean de Ambulanță, unitățile spitalicești din județ, Poliția Locală, administrațiile locale, Serviciul de Telecomunicații Speciale, implicate în gestionarea situației de criză generată de coronavirus, sunt, practic, zi și noapte la post. În plus, există permanentă susținere din partea Departamentului pentru Situații de Urgență, al Ministerului Afacerilor Interne și al Guvernului României“, se arată în comunicatul emis în seara acestei zile.

Autorităţile mai spun că în ciuda faptului că judeţul nostru este unul de graniță, situația din caraş-Severin nu e la fel de alarmantă, așa cum este, din păcate, în alte județe. „Cu circa 130 de persoane autoizolate la domiciliu, cu 55 de persoane ieșite deja din autoizolare, cu 33 de persoane în carantină, potrivit ultimelor raportări, cu un singur caz confirmat de coronavirus, nutrim speranța că vom gestiona cum se cuvine situația și vom trece cu bine peste această perioadă extrem de grea“, a precizat Daniel Botgros, vocea unică din Caraş-Severin.

Luaţi informaţia doar din surse sigure
În ceea ce priveşte apeluri le numerase prin care unii cetăţeni oferă informaţii false sau cer detalii ce nu pot fi furnizate, DSP Caraș-Severin precizează faptul că a început deja să aplice amenzi acolo unde cei autoizolați nu respectă recomandările și părăsesc domiciliul. Iar persoanele care au întâmpinat probleme la autoizolare au fost ajutate. De asemenea, persoanelor aflate în carantină în Caraș-Severin li se asigură zilnic mijloacele de subzistență și de igienă personală.

„Mass-Media a fost informată cu celeritate și, considerăm cu obiectivitate, despre orice evoluție în domeniu, printr-o voce unică, încercându-se astfel instituționalizarea comunicării, în ideea de a elimina informațiile contradictorii sau false. Anchetele epidemiologice se desfășoară potrivit protocoalelor în asemenea situații, unele dintre ele pot lua timp, însă, din cauza complexității lor și a numărului mare de persoane implicate. Cu toate greutățile sistemului sanitar din România, măsurile ferme, drastice, uneori, care se iau acum, chiar dacă neplăcute sau incomode, pot elimina în bună măsură  pericolul reprezentat de răspândirea acestui virus periculos“, a mai spus Botgros.